dl china peoples republic of china prc flag beijing shanghai country generic pb 20231031 0833
Sharecast / PublicDomainPictures via Pixabay

La Xina ha tornat a decebre el mercat i ha arrossegat les borses de la regió Àsia-Pacífic al vermell. Aquest dimecres ha donat a conèixer les xifres del Producte Interior Brut (PIB), que han deixat un sabor agredolç, ja que al quart trimestre l'economia del gegant asiàtic només va créixer un 5,2%, enfront del 5,3% esperat per el consens, tot i que durant el conjunt de l'any ha superat expectatives en avançar un 5,2%. Per la seva banda, les vendes al detall del desembre s'han quedat per sota del previst, en créixer un 7,4% enfront del 8% que augurava el consens.

Encara que aquestes no han estat les úniques dades que s'han conegut al gegant asiàtic. Altres indicadors, com la producció industrial del desembre, han estat lleugerament millors del que s'estima, en pujar un 6,8% enfront del 6,6% previst, i cal destacar també que la Xina ha tornat a informar sobre la taxa d'atur dels joves.

Així, ha informat l'Oficina Nacional d'Estadístiques del país, excloent-ne les persones que encara són a l'escola, la taxa d'atur per als joves de 16 a 24 anys ha estat del 14,9%, mentre que la taxa a les ciutats el desembre ha arribat al 5,1%.

Cal recordar que a l'estiu es va suspendre temporalment la publicació d'aquestes xifres al·legant la necessitat de reavaluar el mètode utilitzat per calcular-la, cosa que les autoritats xineses van fer després que la taxa escalés a un rècord del 20%.

I també s'han fet conèixer dades de població. Segons l'oficina d'estadístiques, la població de la Xina es va reduir en més de 2 milions de persones, fins a 1.410 milions, el 2023. La població ja havia disminuït en 850.000 persones el 2022 respecte al 2021.

"Hem de millorar efectivament la vitalitat econòmica, prevenir i mitigar els riscos, millorar les expectatives socials, consolidar i impulsar el sòlid impuls de la recuperació i el creixement econòmics, en un intent per millorar efectivament la qualitat i expandir adequadament la quantitat de l'economia nacional", ha dit l'organisme.

Amb aquestes xifres sobre la taula, la reacció no s'ha fet esperar i ha estat negativa. L'índex Hang Seng de Hong Kong ha perdut un 4%, liderant les pèrdues a la regió, mentre que l'índex CSI 300 de la Xina ha caigut un 2% i ha tocat mínims de gairebé cinc anys.

El Kospi de Corea del Sud també ha baixat, al seu cas, un 2,47% fins als 2.435,9 punts, mentre que el Kosdaq de petita capitalització s'ha deixat un 2,25% i ha acabat als 833,05 punts. A Austràlia, l'S&P/ASX 200 ha registrat pèrdues per quart dia consecutiu, del 0,29% fins als 7.393,1 punts.

Les borses japoneses tampoc s'han salvat de la crema: el Nikkei 225 ha estès les pèrdues per segon dia consecutiu després de tocar màxims de 33 anys dilluns. En concret, ha caigut un 0,4% fins als 35.477,75 punts. El Topix, per part seva, ha perdut un 0,3% per finalitzar als 2.496,38 punts.

Noticias relacionadas

contador