ep un coche de la guardia civil
Óscar J.Barroso - Europa Press - Archivo

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, sota la direcció del Jutjat Central d'Instrucció número 1 de l'Audiència Nacional, ha dut a terme una investigació sobre una organització criminal dedicada a la perpetració d'estafes a través de mediadors no autoritzats que ha estafat més de 27 milions d'euros.

Segons van informar aquest dissabte el Ministeri de l'Interior i la CNMV, l'operació, denominada Operació Alibi, ha comportat quatre registres i ha suposat la detenció de quatre persones a Barcelona com a suposats autors d'un delicte de pertinença a organització criminal i estafa.

Amb aquesta operació, en la qual ha col·laborat la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), s'ha aconseguit posar fi a una pràctica defraudatòria que s'iniciava amb la utilització de successius mediadors no autoritzats i que hauria provocat un total de 472 víctimes a Espanya amb un muntant estafat superior als 27 milions d'euros.

El Grup de Recerca Financera de la UCO de la Guàrdia Civil es va sumar a aquesta recerca l'any 2017, a instàncies de l'Autoritat Judicial, constatant el 'modus operandi' d'aquesta organització delictiva, consistent en la manipulació d'accions cotitzades en sistemes multilaterals de negociació alemanys, francesos i austríacs, conducta prohibida pel reglament comunitari d'abús de mercat.

Els sistemes multilaterals de negociació són centres de negociació amb menys requisits per cotitzar que els mercats regulats i, encara que la seva creació és autoritzada per les Autoritats Supervisores Nacionals de mercats de valors, la major part de la supervisió recau en els organismes rectors d'aquests centres. Així, la recerca va posar de manifest l'existència, en paraules del ministeri, “d'una complexa organització criminal de caràcter internacional”, radicada principalment a Alemanya i Espanya i amb connexions amb altres països.

La part de l'organització criminal radicada a Alemanya seria l'encarregada de manipular les accions d'algunes empreses que cotitzaven en sistemes multilaterals de negociació d'Alemanya, França i Àustria en què invertien les víctimes. D'altra banda, la part espanyola de l'organització delictiva, a través de diferents 'call centers' que se succeïen en el temps per evitar ser detectats, seria l'encarregada de captar a inversors mitjançant tècniques de telemarketing amb informació falsa, i després de continus contactes telefònics amb promeses de grans beneficis, aconseguir que les víctimes invertissin en els valors oferts.

Les víctimes tenien una falsa sensació de seguretat pel fet que els valors cotitzessin en sistemes multilaterals de negociació autoritzats, es contactés amb ells en nom d'empreses d'assessorament situades a l'estranger creades ad hoc per a aparentar solvència i que la inversió es realitzés a través dels seus propis comptes de valors.

No obstant això, l'organització criminal mantenia artificialment el valor de les accions venudes i, arribat el moment, deixaven "caure" l'empresa, i amb això el valor de les seves accions, la qual cosa provocava la pèrdua de la inversió i, per tant, la consumació de l'estafa, ja que aquest era el moment de substituir aquesta empresa per una altra de nova en la qual invertirien les futures víctimes.

La recerca ha comptat amb la col·laboració i coordinació permanent entre la Policia de Düsseldorf (Alemanya) i la Guàrdia Civil, culminant amb la detenció i posada a disposició judicial, tant a Alemanya com a Espanya, dels responsables dels fets. D'aquesta manera, a la fi de l'any passat, es van produir quatre detencions a Alemanya i una a Grècia, sent aquesta última un ciutadà alemany considerat el capitost d'aquesta organització, mentre un altre ciutadà amb nacionalitat grega queda en parador ignorat.

Pel que fa a Espanya, a més de les quatre detencions dutes a terme aquesta mateixa setmana a Barcelona, per part del Grup de Fugits de la Justícia de la UCO, es va procedir el mes de gener a la detenció d'un ciutadà marroquí a la província d'Alacant, a requeriment de les autoritats alemanyes, per la seva vinculació amb aquesta organització. Per a aquestes persones detingudes a Barcelona, l'Autoritat Judicial ha decretat presó incondicional sense fiança.

La CNMV va col·laborar amb la Guàrdia Civil dins de l'habitual cooperació entre totes dues institucions en la lluita contra els fraus financers, posant a disposició les seves dades sobre les entitats espanyoles utilitzades en el frau, entitats que ja havien estat anunciades com a mediadors no autoritzats a través del corresponent advertiment a la web de la CNMV el 28 d'octubre de 2019.

Noticias relacionadas

contador