• Se produce tras una reunión que ha mantenido con los diputados de Junts pel Sí
  • Asegura que 'no se venderán a nadie' y que trabajan para la independencia
cataluna-banderas-2

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha donat per trencat el pacte d'estabilitat de Junts pel Sí (JxSí) amb la CUP després del rebuig dels anticapitalistes a tramitar els pressupostos al Parlament. Així ho ha confirmat a la reunió que ha mantingut el matí d'aquest dimecres amb els diputats de JxSí abans de començar el ple en el qual s'abordaven els comptes.

A aquesta reunió també han assistit el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, així com diputats de JxSí, amb el president del grup, Jordi Turull, al capdavant. Per la seva banda, Puigdemont ha afirmat que aquesta decisió suposa 'un punt d'inflexió i tindrà conseqüències', que 'no es vendran a ningú' i que 's'està treballant per a la independència', segons Europa Press.


Així, el rebuig als Pressupostos es produeix a 24 hores que comenci la campanya de les eleccions generals, per la qual cosa fonts parlamentàries presents en la reunió consideren que la unitat de JxSí haurà de mesurar-se quan s'hagin celebrat els comicis i amb els resultats a la mà. És la primera vegada en la història del Parlament des de la restauració de la democràcia que un Govern no pot aprovar els Pressupostos que porta a la Cambra perquè no tenen el suport de la majoria de diputats; per aquest motiu, JxSí considera que els ponts amb la CUP queden greument afectats.


LA CUP DIU QUE NO ES NEGOCIARAN ELS PRESSUPOSTOS


Per rebutjar els Pressupostos, la CUP al·lega que el Govern es va equivocar en la forma de tramitar-los, ja que no els va voler negociar amb ells abans de portar-los al Parlament i això ha acabat sent un escull insalvable. En aquest sentit, Puigdemont ha negat que això fos així, i ha assegurat que va haver-hi fins a '16 reunions formals' amb la CUP per abordar el contingut dels comptes abans de portar-les al Parlament.


En concret, la CUP va decidir la passada nit de dimarts mantenir el seu veto als pressupostos de la Generalitat presentats pels seus socis parlamentaris de Junts pel Sí, la coalició de Convergència i ERC, i va obrir amb això una bretxa que pot ser definitiva per a l'actual legislatura catalana. La formació radical no va voler escoltar les ofertes d'última hora que li van fer arribar des del Govern per tal de doblegar la seva negativa a donar suport a uns comptes que creuen insuficients per aconseguir, en el termini d'un any i mig, la independència de Catalunya.


EL PROCÉS SOBIRANISTA CONTINUA PER A JUNQUERAS


Per al conseller d'Economia, Oriol Junqueras, el procés sobiranista continua endavant malgrat aquest escull. Així, aquestes fonts presents en la reunió han assegurat que han vist un Puigdemont amb un to molt dur contra els anticapitalistes, mentre que Junqueras ha optat per una crítica més moderada al veto 'cupaire'.


En relació al veto dels comptes per part de la CUP, ha manifestat que prorrogar els Pressupostos tindria 'conseqüències gravíssimes i extremadament severes' per a l'impuls de l'activitat econòmica i la garantia dels serveis socials. Al seu torn, ha admès que la negativa de la Cambra als comptes és un contratemps per al procés sobiranista, però ha demanat que ningú no dubti que l'actual Govern seguirà amb l’obstinació d'avançar cap a la independència.


Segons aquestes mateixes fonts, el president de la Generalitat preveu pronunciar-se aquest dimecres públicament sobre el rebuig de la CUP. Així, demanarà intervenir davant el ple del Parlament aquest dimecres a la tarda quan la Cambra certifiqui el rebuig a tramitar els Pressupostos 2016, han explicat a Europa Press fonts del Govern. D'altra banda, Puigdemont ha evitat parlar d'unes possibles eleccions anticipades, per la qual cosa caldrà veure com el Govern garantirà l'estabilitat parlamentària aquesta legislatura.


EL GOVERN ES PRONUNCIA


Per la seva banda, el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha criticat aquest dimecres que un grup de "deu diputats antisistema" de la CUP estiguin condicionant tot Catalunya, una autonomia 'massa important' amb un pressupost de 30.000 milions d'euros.


Fernández Díaz ha estat preguntat pel veto de la CUP al projecte de Pressupostos per a Catalunya, incomplint el pacte que va aconseguir amb Democràcia i Llibertat i ERC per a la legislatura.


En aquest sentit, ha opinat que 'qui juga amb foc, ja sap què li pot passar’ i considera que el més normal en aquestes circumstàncies seria dissoldre el Parlament i convocar noves eleccions. 'Però a Catalunya fa molt de temps que no estem instal·lats en la normalitat', ja que 'no és normal que els antisistema governin el sistema', ha afegit el ministre de l'Interior en funcions.


DIFERENTS CULPABLES DE LA RUPTURA


El secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ha catalogat el veto de la CUP als Pressupostos 2016 de la Generalitat com a 'decebedor i una manifesta irresponsabilitat', i ha criticat que un partit d'esquerres desaprofiti l'oportunitat d'aprovar uns comptes socials, en la seva opinió.


Per contra, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha titllat Puigdemont de ser 'absolutament irresponsable' per haver deixat el futur dels catalans en mans de la CUP i de les decisions que prenen els òrgans del partit anticapitalista. Per a Arrimadas, el trencament del pacte entre JxSí i la CUP és una demostració que el procés sobiranista no era factible i ha demanat al Govern que torni al "sentit comú" amb un projecte polític que respecti les lleis.

contador