le-dup-ne-veut-plus-de-theresa-may-a-la-tete-des-conservateurs

Theresa May va sortir victoriosa de la moció de confiança presentada pel seu propi partit aquest dimecres. L'últim capítol de la saga del Brexit ha donat un respir a la ‘premier’ que fins i tot podria haver enfortit el seu mandat i les seves posicions, si no fos perquè el resultat de la votació llança una trista realitat per a la mandatària: 117 diputats ‘tories’ es van manifestar en contra, per la qual cosa els analistes es mostren unànimes en assenyalar que tot segueix igual després del 'serial' dels conservadors.

El fet que un terç dels parlamentaris del seu partit es mostressin partidaris del desafiament al seu lideratge posa en relleu que l'acord del Brexit difícilment superarà el tràmit en la Cambra dels Comuns, on la primera ministra necessita 320 suports. “L'única cosa que ha deixat clar aquest episodi és el dividit que està el partit conservador, amb tan sols 200 membres del grup parlamentari a favor de May”, comenta Jasper Lawler, analista de London Capital Group. De fet, els seus detractors no afluixaran en la seva obstinació de minar a la líder britànica. Jacob Rees-Mogg, líder del front euroescèptic del Partit Conservador, ha recalcat aquest dimecres que la primera ministra britànica, Theresa May, ha de "reunir-se amb la Reina i dimitir", malgrat haver superat la moció de censura.

Ha comparat la situació de May amb la de l'ex primera ministra Margaret Tatcher, qui va superar una moció de censura però va dimitir poc després. "Té una elecció: o es comporta com Thatcher (...) o com John Major o porta als conservadors a una derrota terrible", ha manifestat Rees-Mogg, que figura, al costat de l'exministre d'Exteriors, Boris Johnson en totes les travesses per substituir a May.

Amb aquesta oposició en els ‘tories’ i sense possibilitat de gratar vots entre la resta de partits minoritaris i amb els laboristes també en contra, els experts destaquen que el panorama para del Brexit segueix sent igual d'incert i un divorci sense acord està en totes les travesses.

“El 75% del Parlament rebutja l'acord de May pel que res no ha canviat realment en al narrativa del Brexit”, comenten els analista de Rabobank. “La pilota torna a la teulada de la Unió Europea (UE), que té ara la missió de llançar algun missatge que relaxi les preocupacions britàniques sobre la frontera amb Irlanda del Nord”, agreguen, encara que assenyalen que serà pura xerrameca perquè no s'espera cap gest concret.

SEGÜENTS PASSOS

Ara com ara, la gira europea de May no ha donat els fruits esperats i l'única cosa que ha obtingut ha estat la negativa dels líders de diversos estats dels Vint-i-set a renegociar el pla de sortida. La mandatària es dirigirà a Dublín per negociar també amb Irlanda, mentre tracta de guanyar temps per convèncer als diputats escèptics i opositors al seu acord. Tot fins a arribar a la data límit del 21 de gener, quan deu a Westminster i afrontar la votació que va desconvocar l'11 de desembre que “amb tota probabilitat perdrà”, assenyala Stephen Innes, analista de Oanda.

“Si fracassa, una moció de censura del Parlament és el desenllaç més probable”, assenyala aquest analista, després de la qual la Càmera té 14 dies per proposar un altre candidat, en cas contrari es convocaran noves eleccions a les quals May no es presentarà, segons ella mateixa va declarar. L'expert de *Oanda indica que “les setmanes vinents seguiran sent igual de mogudes amb la lliura extremadament vulnerable als titulars”.

De moment, el líder dels laboristes, Jeremy Corbyn, no s'ha pronunciat sobre una hipotètica moció de censura. Però no ha descartat que es trobi entre els seus plans: "La presentarem quan considerem que pot tenir més opcions d'èxit. És clar que Theresa May no va a renegociar l'acord quan vagi a Brussel·les i solament demanarà garanties als líders de la UE", ha apuntat un portaveu laborista en declaracions a la premsa.

"Quan porti una altra vegada el mateix acord a la Cambra dels comuns sense canvis importants altres diputats s'adonaran d'aquesta realitat", ha afegit. Aquest serà el moment en el qual May "haurà perdut incuestionablement la confiança del Parlament" pel que fa a "la qüestió més important que afronta el país i el Parlament estarà més disposat a arribar a les eleccions generals que aquest país necessita per sortir d'aquest perjudicial atzucac".

Noticias relacionadas

contador