• La sentència considera que la pràctica és "incompatible amb el dret de la Unió"
tribunal justicia ue

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) ha desvetllat aquest matí la notícia que els bancs espanyols que hagin utilitzat clàusules sòl hauran de retornar l'import total als consumidors. La sentència considera que la limitació és abusiva, i que no incloure la retroactivitat suposa una protecció "insuficient dels consumidors". Ara, s'obre un procés de reclamació per part dels afectats, que hauran de reclamar als seus corresponents bancs la quantitat concreta.

Quins passos han de seguir els consumidors per reclamar?

El primer que han de fer és comprovar si la hipoteca conté clàusula sòl. Un senyal clar que s'està aplicant aquesta condició és que l'usuari no s'ha beneficiat de la caiguda de l'euríbor en els últims mesos, mantenint-se la seva quota mensual constant. Una altra manera de comprovar-ho és consultar el rebut del banc. En el cas que el tipus d'interès que se li aplica a la hipoteca supera a l'euríbor més el diferencial que estipuli el contracte, el banc estarà aplicant una clàusula sòl.

El següent pas que es recomana és posar-se en mans d'advocats especialitzats en matèria hipotecària. Per calcular la quantitat total a reclamar hi ha diferents organismes de protecció dels consumidors, com l'OCU, que han posat calculadores online a la disposició dels consumidors.

A continuació, els clients hauran de sol·licitar al servei d'atenció al client (sac) de l'entitat l'eliminació de la clàusula sòl. Aquesta reclamació es pot realitzar directament en el sac o en qualsevol oficina del banc. A més de la documentació corresponent a la hipoteca i la quantitat reclamada, l'usuari ha de presentar un escrit amb la corresponent reclamació. Si el banc rebutja la devolució, el client haurà de portar la seva petició al Banc d'Espanya o recórrer als tribunals.

Igual que succeeix amb la clàusula sòl, el consumidor ha de reclamar la nul·litat de les despeses de “formalització de la hipoteca” recollits en la clàusula de l'escriptura relativa a les “despeses a càrrec o compte del prestatari”.

Per a Jesús María Ruiz d'Arriaga, director general del despatx: “era fonamental que es produís un pronunciament judicial a favor dels drets dels consumidors i que es declarés la nul·litat de les clàusules solc amb retroactividad des de l'inici. El TJUE fa justícia i blinda amb aquesta Sentència que en el futur es tornin a aplicar en noves hipoteques”.

Quant han de retornar els bancs?

La sentència suposa una garrotada inesperada per al sector financer espanyol, que s'enfronta a un cost addicional de fins a 5.000 milions d'euros, segons les estimacions que van realitzar a l'estiu analistes com els de Bankinter, mentre que els economistes d'AFI estimen que la factura serà de 4.500 milions. Per la seva banda, el Banc d'Espanya calcula que seran més de 4.000 milions. La primera entitat a publicar els seus càlculs de l'impacte de la sentència ha estat Popular, que estima el cost en 684 milions d'euros, dels quals ja té provisionats 350 milions.