ep un hombre introduce una llave en la cerradura de la puerta de una vivienda 20200429122003
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

La Covid-19 ho ha trastocat tot. La seva incidència en els diferents àmbits econòmics es va concretant a poc a poc, i ara ha tocat el torn del mercat immobiliari. Molts es pregunten com ha afectat la pandèmia de coronavirus al preu de l'habitatge, però la resposta podria trigar a arribar. Sobretot perquè els dos principals portals, Idealista i Fotocasa, no es posen d'acord.

Aquest dimarts tots dos han publicat informes sobre l'evolució del preu de l'habitatge durant el segon trimestre, però cadascun fa una valoració diferent dels esdeveniments. Per exemple, Idealista assegura que en aquest període el preu de l'habitatge a Espanya ha sofert per la Covid, i ha baixat un 6,1%, el descens més marcat de tota la sèrie històrica del portal, amb les Illes Balears com l'única comunitat que ha incrementat el preu durant la pandèmia.

No obstant això, Fotocasa assegura que entre abril i juny el preu no ha baixat, sinó tot el contrari: ha pujat un 1,6%. Això, pel que fa a la variació trimestral, perquè si es considera el canvi interanual, tots dos portals coincideixen en assenyalar que el preu ha caigut, tot i que aporten xifres diferents. Idealista parla d'una contracció del 4,8% respecte al mateix període de l'any anterior, i Fotocasa apunta que ha estat d'un 1,9%, remarcant que es produeix després de tres anys seguits amb dades positives en aquest període (1,8% en 2017, 3% en 2018 i 0,5% el 2019).

Però aquesta no és l'única diferència que s'aprecia a les dades. També discrepen sobre el preu mitjà del metre quadrat a Espanya. Durant el segon trimestre, Idealista assegura que va ser de 1.650 euros, mentre que Fotocasa el situa a 1.874 euros.

RECUPERACIÓ A DIFERENTS VELOCITATS

Aquestes diferències es deuen al fet que cadascun avalua les dades que llancen les operacions i ofertes del seu propi portal, i d'aquí ve que els resultats siguin ben diferents. Com també ho són les conclusions. Fernando Encinar, cap d'estudis d'Idealista, creu que encara que "encara és molt aviat per saber amb certesa com ha afectat el mercat immobiliari la crisi del coronavirus", les dades no deixen cap dubte i "semblen avalar el que des d'Idealista portem setmanes avisant: malgrat que el mercat esperava un fort ajust generalitzat dels preus, sembla que no totes les zones del país tindran un comportament homogeni".

Creu, per això, que és possible que, com a la crisi anterior, hi hagi una "Espanya a diferents velocitats", amb la demanda concentrada a zones que són generadores d'ocupació (Madrid, Barcelona, Màlaga, València, la costa mediterrània i els arxipèlags), on el preu "podria no experimentar les caigudes tan rellevants que sí que afectaran l'Espanya que es buida, arribant a tenir una recuperació més ràpida que en la crisi anterior". En qualsevol cas, diu Encinar, "fins al cap de l'estiu no podrem veure si aquestes dades confirmen o no la tendència que apunten".

Per part seva, Fotocasa assenyala que, de moment, "els propietaris dels habitatges en venda no estan abaixant preus a causa del coronavirus i els preus d'oferta s'estan mantenint durant aquests últims mesos". De fet, apunta Anaïs López, directora de comunicació del portal, "des de fa una mica més de sis mesos, s'estan registrant descensos interanuals que es mouen entre un -1,3% i un -2,9%, que ja eren descensos esperats per a aquest 2020". Segons el seu punt de vista, "és possible que durant la segona meitat de l'any comencem a veure descensos interanuals una mica més acusats, encara que tampoc esperem grans caigudes del preu de l'habitatge de segona mà".

Noticias relacionadas

contador