• La banca es juga un màxim de 4.400 milions d'euros per aquestes clàusules sòl cobrades de forma indeguda
  • El procediment serà obligatori per a l'entitat financera quan ho sol·liciti el client
ep luis guindos jornadas spain investors day

El Consell de Ministres ha aprovat un Reial decret Llei (RDL) de mesures urgents de protecció de consumidors en matèria de clàusules solc indegudes. En ell s'estableix un llit extrajudicial per resoldre de forma senzilla, ràpida i gratuïta les reclamacions dels consumidors derivades de les últimes sentències judicials. El procediment serà obligatori per a l'entitat financera quan ho sol·liciti el client i el banc tindrà tres mesos per arribar a un acord i resoldre les reclamacions.

"Encara que la via judicial sempre està oberta, es tracta d'evitar el col·lapse dels tribunals i permetre que tot el procés es dugui a terme amb les degudes garanties per al consumidor", assegura el Ministeri d'Economia que dirigeix Luis de Guindos.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va sentenciar el passat 21 de desembre que la restitució de clàusules sòl abusives ha de produir-se des de la data de la signatura del contracte d'hipoteca. Amb aquesta decisió, el Tribunal de la UE va aclarir que els efectes econòmics de la sentència del Tribunal Suprem del 9 de maig de 2013 sobre aquest mateix assumpte no es limiten a aquesta última data, sinó a tota la vida de la hipoteca.

El Govern va prendre llavors la decisió d'establir un procediment extrajudicial per facilitar la tramitació de les reclamacions que poguessin derivar-se'n. El RDL aprovat aquest divendres 20 de gener estableix un mecanisme de reclamació prèvia a la interposició de demandes judicials, voluntari per al consumidor afectat per clàusules sòl. "Per a les entitats de crèdit és obligatori engegar, en el termini màxim d'un mes, les mesures necessàries per acomplir el procediment. A més, han de garantir que aquest sistema és conegut per tots els consumidors amb clàusules solc en els seus contractes", assenyala el Ministeri.

COM FUNCIONA LA RECLAMACIÓ?

Segons les pautes contingudes en aquest mecanisme extrajudicial, el consumidor pot dirigir una reclamació a la seva entitat de crèdit. Un cop rebuda la reclamació, l'entitat haurà de remetre al consumidor el càlcul de la quantitat a retornar, incloent-hi els interessos o, alternativament, les raons per les quals considera que la reclamació no és procedent. Després de rebre la comunicació, el consumidor haurà de manifestar si està d'acord amb el càlcul i, si ho està, l'entitat realitzarà la devolució de l'efectiu. Tot el procés es farà en un termini màxim de tres mesos.

Alternativament, el consumidor i l'entitat poden acordar mesures compensatòries diferents de la devolució en efectiu com, per exemple, el canvi de les condicions de la hipoteca. En aquest cas, l'acceptació per part del client serà manuscrita, després d'haver estat degudament informat del valor econòmic de la mesura alternativa. D'altra banda, el consumidor podrà decidir a la via judicial directament però una vegada iniciat el procediment extrajudicial i fins que s'hi hagi resolt aquest, les parts no podran exercitar cap acció judicial o extrajudicial alternativa en relació amb la mateixa reclamació.

També s'estableix la possibilitat que, en les demandes judicials que ja estan en curs a l'entrada en vigor d'aquesta norma, les parts, de comú acord, puguin sol·licitar la suspensió d'aquestes per sotmetre's al tràmit extrajudicial. En el cas de les despeses judicials, s'estableixen en el reial decret-llei els mecanismes que incentiven que l'entitat les resolgui de forma adequada i de bona fe.

D'una banda, si el consumidor demanda a l'entitat després de no arribar a un acord en la reclamació extrajudicial i la sentència que obté és econòmicament més favorable per a ell, l'entitat serà condemnada a assumir-los. D'altra banda, si el consumidor acudeix a la via judicial directament sense usar la reclamació prèvia i l'entitat de crèdit s'aplana totalment abans del tràmit de contestació a la demanda, l'entitat no serà condemnada a fer-se'n càrrec.

El procediment de reclamació extrajudicial tindrà caràcter gratuït. "Es preveu a més una reducció substancial dels aranzels notarials i registrals derivats de les novacions de contractes que puguin resultar de l'adopció de mesures compensatòries diferents de la devolució de l'efectiu", assegura el ministeri.

Noticias relacionadas

contador