jerome powell 20220821183819

És tan rellevant la compareixença d'aquest divendres del president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, al Simposi Econòmic de Jackson Hole (Wyoming), que els analistes parlen que "el temps s'aturarà". I és que, el que hagi de revelar sobre els plans del banc central nord-americà sens dubte serà clau i marcarà el ritme de la política monetària a curt termini.

Al llarg de la setmana us hem explicat el que espera el consens de les paraules de Powell, el que esperen alguns pocs i el que estan declarant diferents membres de la Fed durant els últims temps, que en teoria hauria de ser similar al que pugui explicar Powell avui. Abans que parli, a les 16.00 hora espanyola, creiem convenient fer--vos un resum amb el que considerem que seran les claus d'un discurs esperadíssim i tremendament rellevant.

1. L'opinió generalitzada és que Jerome Powell mantindrà el to 'hawkish' ('falcó', dur) en el discurs d'aquest divendres. Així, presentaria un plantejament de tipus més alts durant més temps com a mesura necessària per contenir la inflació, en línia amb el que estan sostenint altres membres de la Reserva Federal, com el president de la Fed de Sant Lluís, James Bullard, o el de la Fed de Minneapolis, Neel Kashkari.

La presidenta de la Fed de Kansas City, Esther George, va insistir en aquest missatge 'hawkish' aquest mateix dijous. "Hem d'augmentar els tipus d'interès per desaccelerar la demanda i portar la inflació de tornada al nostre objectiu (del 2%)", va declarar en una entrevista concedida a Bloomberg TV.

2. Si Powell es reafirma en aquest plantejament (i depenent de la seva duresa), llavors acabaria amb la idea a la qual s'han aferrat les borses per pujar aquest estiu, segons la qual la Fed baixaria tipus ja l'any que ve. Una idea alimentada per les declaracions que va fer Powell assenyalant que el tipus d'interès dels fons de la Fed estava en el rang del que ells pensen que és "neutral", entre el 2,25% i el 2,5%. Les dades macro millors del que s'esperava (com l'IPC del juliol dels EUA) han alimentat aquesta possibilitat d'una Fed que relaxi l'enduriment monetari, encara que, com s'assenyala més amunt, una sèrie de responsables de política monetària han rebatut l'afirmació de Powell.

Si aquesta idea de possibles baixades de tipus l'any que ve es considera 'aniquilada' per les paraules de Jerome Powell, llavors les borses veurien com s'esvaeix el seu principal catalitzador positiu dels últims temps.

3. Algunes veus (poques, però reputades, com la de l'economista en cap de Goldman Sachs, Jan Hatzius), creuen que Powell no serà tan dur. Així, Hatzius sosté que aquest "exposarà un argument, com va fer a l'última conferència de premsa, per alentir el ritme de pujades de tipus".

"Crec que dirà que hi ha un risc d'enduriment excessiu i, per tant, té sentit anar una mica més a poc a poc que els augments exagerats", ha afirmat l'estrateg de Goldman Sachs.

És veritat que són molt pocs els que pensen així i que la majoria considera que el missatge no anirà per aquí, però no es pot descartar que Powell doni 'una de freda i una de calenta', mantenint un to dur, però sent alhora, en certa manera, 'conciliador', per evitar que el mercat pateixi en excés.

4. Són molts els que creuen que avui Powell no aclarirà si la pujada de tipus de setembre serà de 50 o 75 punts bàsics. De les seves paraules se n'espera intuir el que pensa fer, però potser mantindrà un to prou ambigu perquè això es converteixi en una cosa complicada de deduir.

"Creiem que Powell optarà per ser més genèric, reafirmant el total compromís del banc central nord-americà en la lluita contra la inflació i reiterant que les seves decisions de política monetària s'aniran adaptant a les dades macro que es vagin publicant", indica Juan José Fernández- Figares, director d'anàlisi de Link Securities.

"És possible, però no és segur, que Powell sí que intenti deixar clar que, de moment, la Fed no té idea de quan podria començar a baixar les taxes d'interès", afegeix. En aquest sentit, destaca que diversos membres del FOMC s'han mostrat els últims dies partidaris que, un cop la Fed assoleixi el nivell de tipus adequat, nivell que es mostri efectiu contra la inflació, el banc central els hauria de mantenir fins que la inflació mostri símptomes inqüestionables que està tornant a l'objectiu del 2%.

Noticias relacionadas

contador