china chinese lanterns beijing
Flickr/michel_china

La Xina ha encarat la reunió anual de l'Assemblea Popular Nacional reconeixent la desacceleració econòmica del país. Durant la sessió inaugural, el primer ministre xinès, Li Keqiang, ha reconegut que els riscos que amenacen la segona economia mundial requereixen una "actuació mitigadora més agressiva", ja que el creixement encara es desaccelerarà més aquest any.

L'exercici passat, l'economia xinesa va créixer un 6,6%, la seva pitjor xifra des de 1990, la qual cosa es va deure a la caiguda de la demanda interna i a la guerra comercial amb els Estats Units. L'objectiu de creixement de 2019 se situa per sota d'aquesta xifra, entre el 6% i el 6,5%, segons l'informe econòmic anual presentat en aquest congrés. Serà el menor ritme en tres dècades.

Per a combatre les amenaces a la seva economia, la Xina també ha anunciat un paquet de reducció dels impostos per valor de 2 bilions de iuans, amb la condició d'esmorteir aquesta desacceleració, al mateix temps que el Govern del gegant asiàtic tracta de bregar amb el deute.

En particular, el primer ministre va dir que la taxa de l'impost al valor agregat per al sector manufacturer es reduirà al 13% des del 16%, mentre que la taxa de transport i construcció es reduirà fins al 9%, des del 10% actual.

A més, Li va anunciar plans per a augmentar el finançament de les infraestructures del país: aquest any s'emetran al voltant de 2,15 bilions de iuans en bons especials del govern local per a satisfer les necessitats de despesa de projectes clau. Un bo especial és un tipus d'actiu de deute, que Pequín va crear després d'una repressió anterior dels préstecs no bancaris, per la qual cosa projectes com a ferrocarrils i carreteres encara poden obtenir finançament.

Segons el mateix document, la inflació a la Xina s'espera aquest any entorn del 3%. Quant al dèficit pressupostari en 2019, el text el situa en un 2,8% o 2,76 bilions de iuans (uns 411.000 milions de dòlars), un 0,2% més que l'any passat.

"El fet que el Govern de la Xina hagi oficialitzat la reducció de les seves expectatives de creixement per a 2019 també serà analitzat pels inversors, que seguiran molt pendents de les notícies que es filtrin sobre les negociacions comercials entre aquest país i els EUA", apunten experts de Link Securities.

En el Congrés anual de l'Assemblea Popular Nacional, el màxim òrgan legislatiu de la Xina, participen més de 3.000 diputats.

Noticias relacionadas

contador