ep terrazas de bares vacias
Eduardo Parra - Europa Press

Catalunya ha fet públics aquest dijous els trams de la desescalada després del tancament per contenir la pandèmia, després de la picabaralla entre els socis del govern per la filtració dimarts passat d'un esborrany del pla amb què treballaven les autoritats implicades. La decisió final és que bars i restaurants obriran terrasses des del dilluns 23 de novembre amb certes limitacions: taules de fins a quatre persones i amb una distància de dos metres entre si. A l'interior es permetrà una ocupació del 30% en locals ben ventilats. L'aforament s'ampliarà al 50% a partir del segon tram, passat el pont de desembre.

Les mesures de flexibilització permetran als cinemes i teatres obrir amb un 50% d'aforament. Als museus es permetrà un aforament superior al 30% actual, que puja fins al 50%. Les instal·lacions esportives (gimnasos) reobriran amb cita prèvia i amb un aforament màxim del 30%. Als comerços de menys de 800 metres l'aforament continua limitat al 30%. I els de major superfície podran obrir més dels 800 metres dels que disposaven ara.

Les reunions privades es mantendán en un màxim de sis persones i es manté de moment el confinament municipal de cap de setmana, així com el toc de queda entre les sis del matí i les deu de la nit.

La consellera de Presidència i portaveu de govern, Meritxell Budó, i el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, han comparegut per explicar-ho. Una decisió vol enviar una imatge d'unitat després de l'enèsim conflicte entre els dos grans partits independentistes que ocupen l'executiu. "La situació sanitària és encara complicada i l'objectiu és salvar vides. Després de molts esforços podem flexibilitzar restriccions per a la recuperació social i econòmica", ha dit Aragonès. "No és un pla per recuperar la normalitat, sinó per al retorn progressiu de les activitats socials i econòmiques", ha subratllat.

Anem pel bon camí, hem evitat el col·lapse del sistema sanitari ", ha prosseguit, "gràcies a l'esforç de la ciutadania", ha dit. "Estem avançant en els nostres objectius, tant en ràtio de transmissió com de capacitat de les UCI", ha prosseguit, "encara que "estem lluny" pel que fa a ocupació hospitalària", ha reconegut.

SEGON TRAM

Si les dades epidemiològiques són bones, després del pont de desembre es posarà en marxa el segon tram, en què es preveu que els comerços passin del 30% d'aforament al 50%. S'aixecaran les mesures de confinament municipal que en principi passaran a ser comarcals.

El comerç i la restauració podran obrir els interiors dels establiments amb el 50% d'aforament i les activitats en cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts podran obrir amb un 70% d'aforament.

NADAL: TERCER I QUART TRAMS

Pel que fa a les celebracions nadalenques, les mesures de mobilitat i el confinament municipal es retiraran a partir del 21 de desembre, durant la tercera etapa de la desescalada. Durant aquells dies les reunions privades s'ampliaran fins a les deu persones. No obstant això, seguirà el tancament nocturn entre les 22:00 i 06:00 hores.

Durant aquesta fase continuarà el tancament perimetral de la comunitat que es mantindrà també durant la quarta fase que es preveu que es posi en marxa després de les festes de Nadal. A l'àmbit esportiu, l'aforament a l'aire lliure passarà al 70% i als interiors a l'50%. L'aforament per a actes religiosos i cerimònies civils també passarà al 50%.

Durant el quart tram, que s'iniciarà el 4 de gener, les novetats seran a l'àmbit educatiu, on es recuperarà progressivament la presencialitat en el batxillerat i les extraescolars, i es recuperaran les competicions esportives.

DESACORDS I FILTRACIONS

Dilluns, els consellers Alba Vergés i Miquel Sàmper van anunciar que el Govern treballava en una desescalada per trams revisables cada 15 dies sobre la base de l'avaluació de criteris objectivables. A l'endemà, dimarts, transcendia que el pla amb què treballaven les parts implicades del qual establia que el pas d'un tram a un altre s'havia de donar sempre que es comprovés que la velocitat de contagi es troba per sota del 0,9 i que els nous ingressos setmanals de casos de Covid-19 s'estiguin disminuint.

D'aquesta manera, extraescolars, classes presencials o bars i restaurants podran reprendre les seves corresponents activitats de manera esglaonada.

Una filtració dimecres apuntava a uns percentatges d'ocupació d'aforament més alts i a uns horaris d'obertura menys restrictius que els que s'apuntaven al primer esborrany.

Noticias relacionadas

contador