ep conseller dami calvet
El conseller Damià CalvetGENCAT

Un dels temes que plantejarà el conseller és la vinyeta

BARCELONA, 26 (EUROPA PRESS)

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, es reunirà aquest dimecres a la tarda amb el ministre de Foment, José Luis Ábalos, i els seus respectius equips a Madrid.

Un dels temes que Calvet portarà a la reunió és la vinyeta, una tarifa plana de 40 a 110 euros que establirà el pagament per ús i per contaminació --en línia amb directives europees-- i que el Govern vol aplicar en totes les vies d'altes prestacions de Catalunya, és a dir, en les què són titularitat de la Generalitat però també en les què corresponen a l'Estat.

Segons aquest sistema, quedarien exempts de pagar aquesta tarifa plana els ciutadans que no utilitzin les vies d'altes prestacions, i el model s'articularia amb una tarifa plana anual per a residents i una tarifa temporal --diària, setmanal, mensual o trimestral-- per a turistes i trànsit de pas.

A més, la tarifa diferenciarà entre turismes, motos, autobusos de transport públic o camions, així com entre vehicles contaminants i verds, apostant així per l'ambientalización de la flota.

Inicialment, el Govern preveia aplicar la vinyeta l'1 de gener de 2019, però aquesta data ha resultat totalment impossible, per la qual cosa tot dependrà de com es desenvolupi la reunió del dimecres i les futures trobades entre tots dos equips.

"Esperem poder convèncer-los", va dir Calvet la setmana passada en anunciar aquesta reunió, i va indicar que sembla haver-hi sintonia entre aquest model que proposa la Generalitat per acabar amb el greuge de peatges a Catalunya i els plantejaments de Foment.

contador