salvini-l-interet-des-italiens-passe-avant-les-bureaucrates-de-l-ue

El vicepreimer ministre italià i líder de La Lliga, Matteo Salvini, es mostra ara disposat a renegociar alguns aspectes del pressupost per a 2019, encara que el que no està disposat a tocar és el dèficit del 2,4% del PIB previst pel govern, i que està provocant una forta confrontació amb Brussel·les. El dirigent s'ha expressat en aquests termes abans que la Comissió Europea emetés el seu veredicte sobre els comptes del país que ha tornat a rebutjar, i anunciés la seva intenció d'iniciar un procediment de dèficit excessiu.

"Sempre estem oberts al diàleg, podem parlar d'inversions, però no del dèficit del 2,4% ni de la reforma de la llei Fornero (de pensions)", ha dit Salvini als periodistes al Parlament italià, segons recull Reuters. Tot per intentar evitar el xoc amb la Comissió Europea, que ha rebutjat el pressupost expansionista de Roma perquè no compleix amb el compromís europeu per sanejar els comptes progressivament i incompleix les normes de la UE.

Va demanar un canvi al govern italià, tot i que no es va produir, i ara s'espera que Brussel·les iniciï el procediment de dèficit excessiu contra Itàlia com a mesura correctiva, recolzat per la resta de governs de l'Eurozona. I és que la preocupació que el pla de despesa de Roma pugui desencadenar una altra crisi de deute que perjudicaria a tota la UE s'han estès.

Segons Salvini, el deute del país, que actualment supera el 130% del PIB (és la segona més alta de la zona euro després de la de Grècia), "disminuirà si l'economia creix". El govern italià preveu que l'economia creixi un 1,5% l'any que ve, tot i que la Comissió Europea ja ha avisat que aquesta és una estimació massa optimista, que l'Executiu de Giuseppe Conte s'ha negat a canviar, i demana més esforços per reduir el deute.

Brussel·les rebutja l'argument del govern del país transalpí que ampliar el pressupost pot impulsar el creixement i els ingressos, reduint el deute com a proporció del PIB. Salvini ha assegurat que els ciutadans no han de tenir dubtes sobre l'estabilitat de la coalició governant, formada per La Lliga i el Moviment 5 Estrelles.

Preguntat pels mitjans sobre si havia rebut la carta de la Comissió amb el rebuig als pressupostos, el líder de La Lliga ha dit: "La carta de la UE? També espero la del Pare Noel". "Debatrem educadament com sempre hem fet, en parlarem. Però seguim endavant", ha conclòs.

Noticias relacionadas

contador