• Espanya creixerà un 2,9% el 2018, tres dècimes per sobre de l'últim informe publicat per la Comissió Europea
juncker-prone-des-mesures-d-allegement-de-la-dette-grecque

Espanya té dues notícies, una de bona i una de dolenta. La Comissió Europea ha publicat aquest dijous les seves previsions de primavera, en què augura un creixement per al nostre país del 2,9% el 2018, tres dècimes per sobre del seu últim informe, i dos per sobre del pronòstic del Govern. No obstant això, també revisa a l'alça les previsions de dèficit, que tancarà aquest any amb un desequilibri del 2,6% (quatre dècimes per sobre de l'anterior estimació) i de l'1,9% al pròxim exercici (sis dècimes més que el publicat al gener).

El consum privat va continuar estirant el creixement econòmic, mentre que la inversió i el sector immobiliari van llançar millors dades del que s'esperava. A més, el bon moment del balanç comercial i la reducció de la incertesa del desafiament secessionista català han ajudat a millorar la visió de l'organisme europeu en el desenvolupament futur d'Espanya.

Així, la Comissió Europea manté la seva confiança en el bon fer de l'economia espanyola, que després de tres anys creixent per sobre del 3%, tancarà 2018 molt a prop d'aquesta xifra. I és més optimista que el Govern. L'Executiu va mostrar al seu últim quadre macro unes expectatives de creixement del 2,7% per a aquest any i del 2,4% per a 2019, dues dècimes per sota de les previsions de l'organisme presidit per Jean-Claude Juncker per a aquest any, i igualant les del següent.

Font: Comissió Europea

Malgrat tot, el deute continua sent el gran problema. Tot i la reducció de fins a 60 punts percentuals del producte interior brut (PIB) que el sector privat ha aconseguit retallar del seu balanç, l'Administració pública llança xifres que ronden al 98%. I la previsió de la Comissió Europea observa únicament una reducció de fins el 95,9% en dos anys.

El sector públic espanyol no està aprofitant la laxitud monetària que ofereix el bloc per frenar l'avanç del dèficit. Brussel·les augura un desequilibri del 2,6% al tancament d'aquest any, quatre dècimes per sobre de les previsions del Govern, i de l’1,9% el 2019, sis dècimes per sobre de les esperances de Montoro. A més, totes dues xifres empitjoren en dues dècimes els resultats publicats al gener per la Comissió Europea.

Uns resultats, que en confirmar-se, continuarien molt per sobre de l'objectiu del 2,2% marcat per a aquest any, encara que aterrarien per sota del límit del 3%, que alliberaria el país del procediment de dèficit excessiu. No obstant això, la situació no anima a pensar que el forat deixarà de créixer, amb l'anunci del Govern d'augmentar les pensions per salvar la seva legislatura, fet que no ha estat reflectit en les previsions de la Comissió. Les dades serien, per tant, pitjors.

Noticias relacionadas

contador