ep archivo   imagen de recurso de una factura de electricidad
EUROPA PRESS - Archivo

Espanya haurà de canviar la tarifa regulada de la llum, si vol que la Comissió Europea aprovi el límit al preu del gas. Així, caldrà reformar la tarifa semiregulada d'electricitat per desvincular-la de la cotització horària del mercat majorista d'electricitat, segons recull eldiario.es citant fonts del Govern.

"Una de les condicions per a l'aprovació del mecanisme per part de la Comissió Europea és la reforma de l'actual preu voluntari per al petit consumidor (PVPC)", explica un dels esborranys del Reial decret llei que es publicarà aquest dissabte al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Així, el canvi s'haurà d'implementar "a principis del 2023".

Aquest divendres, el Govern ha donat llum verda a l'anomenada excepció ibèrica en un Consell de Ministres celebrat de manera extraordinària. S'hi ha aprovat el pla per limitar el preu del gas destinat a la producció elèctrica i abaratir la factura de llum durant un període 12 mesos, amb la intenció de cobrir així les possibles pujades del preu de l'energia a l'hivern.

La mesura negociada amb Brussel·les entrarà en vigor un cop sigui publicada la norma al BOE, previsiblement aquest dissabte. Però, a més, "haurem d'esperar que la Comissió Europea adopti formalment el suport a la norma", ha puntualitzat Ribera, cosa que podria endarrerir-se "unes dues setmanes".

Va ser a finals d'abril quan els governs d'Espanya i Portugal van aconseguir un acord polític amb la Comissió Europea per a aquesta excepció ibèrica acordada al Consell Europeu del març. A través d'aquesta es permet desacoblar temporalment els preus del gas i l'electricitat a la península Ibèrica.

Noticias relacionadas

contador