espaãƒâ±a bandera spain spanish

Bank of America (BofA) té sentiments oposats amb Espanya. D'una banda, creu que "evitarà la recessió tècnica" i eleva la previsió de creixement econòmic per a aquest any al 4,4%. Però de l'altra, destaca que encara que el país evitarà el racionament energètic per la menor dependència del gas rus, la crisi energètica "pesarà sobre el país" i, sobretot, sobre el seu PIB, fins al punt que han retallat les seves estimacions per als dos propers anys. "Reduirà la trajectòria de creixement fins ben entrat el 2024", apunta el banc.

"El creixement el 2022 augmenta pel fet que el segon trimestre va ser més fort del que s'esperava i que preveiem un tercer trimestre decent. L'últim tram de la normalització (sobretot després del que sembla haver estat una molt bona temporada turística) està ajudant a la part mitjana de l'any. I creiem que Espanya aconseguirà evitar una recessió tècnica", apunten els estrategs de BofA en un informe.

D'aquesta manera, eleven la seva estimació de creixement del PIB en 30 punts bàsics, fins al 4,4% per a aquest any. Tot i que la rebaixen per al 2023 fins al 0,7% (-170 punts bàsics) a l'1,8% per al 2024 (-70 punts bàsics). Per què? Molt senzill, com expliquen aquests experts, encara que Espanya "evitarà el racionament atesa la menor dependència del gas rus, pensem que el xoc del preu de l'energia i la persistent incertesa del subministrament pesaran sobre el país, especialment atesa l'alta sensibilitat de l'economia espanyola als preus persistentment alts de l'energia".

"Igual que a la resta de la regió, creiem que això reduirà la trajectòria de creixement fins ben entrat l'any 2024", afirmen els analistes del banc nord-americà, que, a més, apunten que aquesta "major sensibilitat" es reflecteix en part en la previsió d'inflació per a Espanya, que se situa per sobre de les de la zona euro durant els propers dos anys (9,2% el 2022 i 5,3% el 2023, abans de baixar a l'1,1% el 2024).

A més, expliquen, "esperem que les xifres fiscals millorin molt lentament a causa de les perspectives de creixement més febles i l'impacte de les mesures per esmorteir l'impacte de la reducció dels ingressos reals (que suposem que es mantindran almenys fins a finals del 2023)". Com diuen, creuen que el balanç dels comptes públics es mantindrà "molt per sobre del llindar del 3% fins i tot el 2024".

MILLORA PER A LA ZONA EURO

A l'informe, BofA també analitza la situació de la zona euro. Els experts del banc han elevat les seves previsions del PIB de la regió per a aquest any, i passa a ser del 3% per al 2022 (+30 punts bàsics a causa de l'arrossegament més important del segon trimestre), encara que la retallen per als propers exercicis: fins a el 0,3% per al 2023 (-60 punts bàsics) i l'1,4% per al 2024 (-20 punts bàsics). "Una recessió tècnica al quart trimestre del 2022 o al primer del 2023 i el racionament del gas en determinats països (Alemanya, en particular) formen ara part de la nostra hipòtesi de base", comenten.

Tot i això, apunten que "el més important" és que opinen que la crisi dels preus de l'energia i la persistent incertesa de l'oferta "pesaran sobre el conjunt de la zona euro, reduint la trajectòria de creixement fins ben entrat l'any 2024". Com en el cas d'Espanya.

Sobre la inflació, BofA creu que en el cas de la zona euro tocarà sostre al tercer trimestre de l'any. "Les nostres previsions d'inflació per a la zona de l'euro passen a ser del 7,8% per al 2022 (+30 pb), del 4,7% per al 2023 (+130 pb) i de l'1,4% per al 2024 (-20 pb), amb una inflació subjacent del 3,5% (+10 pb), del 2,4% (sense canvis) i de l'1,5% (-20 pb), respectivament”.

"La caiguda dels preus del petroli des de la nostra previsió anterior ajuda a compensar part de la pujada dels preus del gas", apunten els analistes del banc. Remarquen que la inflació general "tocarà probablement sostre al tercer trimestre, amb un descens molt gradual a partir de llavors".

Apunten també que "el descens persistent de la demanda i les grans bretxes de producció negatives" derivades del xoc dels preus de l'energia i el major enduriment de la política monetària "acabaran dominant la dinàmica de la inflació".

De fet, esperen que el Banc Central Europeu (BCE) sigui "molt 'hawkish'" durant la resta de l'any. "Esperem unes pujades de 150 pb aquest any i tres alces més de 25 pb el 2023", destaquen els estrategs de BofA. Assenyalen que la política monetària "serà restrictiva per a l'estat de l'economia" i que al segon semestre del 2024, "amb la inflació de nou per sota del 2% i amb tendència a la baixa, esperem que el BCE faci dues retallades de 25 punts bàsics". "A curt termini, els riscos són de més pujades, però per al 2024, els riscos són de més retallades i més primerencs", conclouen.

contador