secteur-manufacturier

El sector manufacturer espanyol es manté al novembre en territori de contracció alhora que continua experimentant condicions operatives desafiadores en un context d'elevada inflació, tipus d'interès en augment i incertesa geopolítica. Per contra, i encara que els preus van continuar augmentant considerablement, la inflació dels costos es va atenuar notablement.

Així ho assenyala l'índex PMI del sector manufacturer espanyol, elaborat per S&P Global, que es va mantenir per sota del nivell d'absència de canvis de 50 per cinquè mes consecutiu al novembre. En situar-se en 45,7, enfront de 44,7 registrat a l'octubre, l'índex assenyala un ritme més lent de contracció, que de totes maneres va ser marcat.

Com expliquen, la lectura històricament feble del PMI es va veure apuntalada per una nova caiguda de la producció manufacturera, novembre ha estat el tercer mes consecutiu en què la producció ha caigut. L'última contracció va tornar a estar estretament relacionada amb una disminució dels volums de noves comandes, que es van reduir per sisè mes consecutiu.

Hi va haver, de nou, informes generalitzats d'inestabilitat del mercat, ja que l'alta inflació va deteriorar la capacitat de compra i va provocar una altra caiguda de la demanda, fet freqüent als mercats nacionals i internacionals. Les noves comandes per a exportacions van caure a un ritme similar de fort al de les noves comandes en total i es van reduir per novè mes consecutiu.

Persisteix la preocupació entre els fabricants espanyols que aquestes condicions econòmiques desafiadores continuïn durant els propers mesos. En conseqüència, la confiança en el futur va tornar a ser feble i es va situar molt per sota de la mitjana històrica.

L'elevada inflació continua sent un dels factors que estan afectant la confiança, tot i que hi va haver algunes notícies relativament positives sobre la inflació al novembre, ja que els costos dels insums van augmentar al ritme més lent en dos anys. Es va informar que els proveïdors estan sota pressió perquè repercuteixin als seus clients la disminució del preu de les matèries primeres de la cadena de subministrament, tot i que cal tenir en compte que els costos relacionats amb l'energia, l'electricitat i el transport es van mantenir elevats. Conseqüentment, les empreses manufactureres espanyoles van continuar augmentant marcadament els preus cobrats.

El difícil entorn del mercat i les perspectives incertes per als propers 12 mesos van fer que les empreses retallessin les seves activitats de compra al novembre. Les compres es van reduir per sisè mes consecutiu i el ritme de contracció va ser el més pronunciat en dos anys i mig. Les empreses van comentar que van tenir poques necessitats de comprar nous insums i van assenyalar que van utilitzar els estocs de matèries primeres sempre que va ser possible, cosa que, en conseqüència, va fer que aquests disminuïssin per tercer mes consecutiu. Els estocs de productes acabats als magatzems també es van reduir al novembre, per segon mes consecutiu.

També hi va haver una disminució de les xifres de l'ocupació al novembre. Les últimes dades van marcar el cinquè mes consecutiu en què la dotació de personal ha caigut, encara que el ritme de contracció es va atenuar des de l'octubre. Les menors necessitats de producció i la disminució de les vendes, a més de l'excés de capacitat, subratllat per una nova reducció de les comandes per completar, van tenir un impacte a les plantilles.

A S&P Global Market Intelligence comenten que, "en el context d'elevada inflació, tipus d'interès en augment i incertesa geopolítica, l'economia manufacturera d'Espanya va continuar patint davant la forta caiguda dels nivells de producció i de les noves comandes al novembre. En conseqüència, les empreses van continuar preparant-se per afrontar problemes futurs enmig de la tempesta econòmica i van respondre retallant l'activitat de compres, l'ocupació i els inventaris sempre que va ser possible”.

"No obstant, hi va haver algunes notícies positives, ja que la caiguda dels preus a les anelles anteriors de la cadena de subministrament va començar a traslladar-se als costos dels insums dels fabricants. Encara que els preus van continuar augmentant considerablement, la inflació dels costos es va atenuar notablement fins a assolir el nivell més baix en dos anys, brindant esperança que si es produeix una recessió al sector, aquesta serà menys profunda i més breu del que potser es temia a principis d'any”, afegeixen.

Des d'Oxford Economics apunten que, "malgrat una altra caiguda en la producció manufacturera, la caiguda de les noves comandes i la inestabilitat del mercat, hi ha algunes bones notícies al costat de la inflació. El creixement del cost dels insums es va refredar i els proveïdors estaven sota pressió per traslladar els preus reduïts de les matèries primeres, cosa que recolza la nostra opinió que la inflació disminuirà gradualment”.

contador