nobel economia 2022
Royal Swedish Academy

L'expresident de la Reserva Federal (Fed), Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond i Philip H. Dybvig han estat els guardonats amb el Premi Nobel d'Economia 2022. La Reial Acadèmia Sueca de Ciències ha premiat els tres investigadors “per la seva investigació sobre bancs i crisis financeres”.

Per a l'Acadèmia, els guardonats “han millorat significativament la nostra comprensió del paper dels bancs a l'economia, especialment durant les crisis financeres”. “Una conclusió important de les seves investigacions és perquè és vital evitar el col·lapse dels bancs”, expliquen en un comunicat emès aquest dilluns.

“La investigació bancària moderna aclareix per què tenim bancs, com fer-los menys vulnerables a les crisis i com els col·lapses bancaris exacerben les crisis financeres. Els fonaments d'aquesta investigació van ser establerts per Ben Bernanke, Douglas Diamond i Philip Dybvig a principis de la dècada del 1980. Les seves anàlisis han tingut una gran importància pràctica a l'hora de regular els mercats financers i fer front a les crisis financeres”, apunta l'Acadèmia.

Tore Ellingsen, president del Comitè del Premi de Ciències Econòmiques, ha assenyalat que “els coneixements dels guardonats han millorat la nostra capacitat per evitar tant les crisis greus com els costosos rescats”.

El Premi Nobel d'Economia va ser creat a iniciativa del Banc de Suècia (Riksbank) per commemorar els 300 anys de la seva fundació, ja que la categoria no apareixia entre les cinc que va deixar Alfred Nobel al testament: Medicina, Literatura, Pau, Física i Química. Igual que els premis Nobel, no es poden repartir entre més de tres persones en cada ocasió i els diners del premi són finançats directament pel Riksbank i no per la Fundació Nobel.

El 2021, l'Acadèmia va premiar David Card "per les seves contribucions empíriques a l'economia del treball", així com Joshua Angrist i Guido Imbens "per les seves contribucions metodològiques a l'anàlisi de les relacions causals".

contador