• Convoquen una manifestació per al pròxim dia 22 i més concentracions per a l'1 i 15 de març
ep concentracionpensionistasdenfensasuadquisitivo
EUROPA PRESS

Els pensionistes no estan contents amb la revaloració de les pensions d'aquest any, del 0,25%. Ja en el seu dia els sindicats van qualificar la mesura com una "pujada de merda", i aquest dijous tornaran a denunciar l'escàs increment emprès per l'executiu de Mariano Rajoy aquest any. CCOO i UGT es concentren avui davant de les subdelegacions del Govern a tot Espanya en defensa del sistema públic de pensions, tot i que no és l'única protesta que duran a terme contra una revaloració que consideren insuficient.

Els sindicats denuncien que el Govern "fomenta els plans de pensions privats mentre retalla les pensions públiques"

Els sindicats animen tots els pensionistes a sortir al carrer aquest dijous per denunciar la "miserable" pujada del 0,25% per a aquest any i per protestar en contra del factor de sostenibilitat. Així mateix, aprofitaran per carregar contra el Govern, ja que "fomenta els plans de pensions privats mentre retalla les pensions públiques".

L'objectiu és reclamar "unes pensions dignes". Per això han convocat una bateria de concentracions arreu del país. A Madrid, tindrà lloc davant la Delegació del Govern i comptarà amb la presència del secretari de Polítiques Públiques i Protecció Social de CCOO, Carlos Bravo, i la secretària de Polítiques Socials, Ocupació i Seguretat Social d'UGT, Mari Carmen Barrera.

També hi assistiran el secretari de la Federació de Pensionistes i Jubilats de CCOO, Julián Gutiérrez, i el secretari de la Unió de Jubilats i Pensionistes d'UGT, Anatolio Díez. I en la concentració participaran també el secretari general d'UGT Madrid, Luis Miguel López Reillo, i el secretari general de CCOO Madrid, Jaime Cedrún.

Les protestes que se succeeixin aquest dijous a tot Espanya confluiran en una "gran" manifestació convocada per al pròxim 22 de febrer en més de 30 ciutats, i en les noves mobilitzacions previstes per al pròxim 1 i 15 de març. Els sindicats criden a protestar "contra l'empobriment" dels pensionistes, que per segon any consecutiu tornen a "perdre poder adquisitiu".

UGT, en un comunicat, insisteix en la necessitat de reclamar la "reforma immediata de les fonts de finançament del sistema via impostos", així com "eradicar el dèficit de la Seguretat Social acabant amb les bonificacions a la contractació, finançant les despeses de la Seguretat Social des dels PGE i destapant les bases de cotització". Tot això perquè l'actual índex de revaloració i el factor de sostenibilitat "suposen a curt i mitjà termini una retallada de les pensions presents i futures".

CCOO recorda que la revaloració del 0,25% aplicada un any més a les pensions és insuficient enfront de la inflació de l’1,7% registrada al novembre (mes que es prenia anteriorment com a referència) i de l’1,2% amb què es va tancar 2017, cosa que fa que els pensionistes segueixin perdent poder adquisitiu. Això, sense tenir en compte que les previsions apunten a un augment de l'IPC per 2018 que oscil·la entre l’1,5% i el 2%.

"Si a això sumem els 1,35 punts perduts el 2016, els 2,9 punts de la congelació de 2011 i els 1,9 de la semicongelació de 2012 podem parlar d'un empobriment sense precedents de la població pensionista", i el problema és que no s'entreveu un canvi de tendència, com a mínim, fins al 2022, segons les previsions més optimistes, remarca el sindicat.

Recentment, l'organització que lidera Pepe Álvarez, UGT, va presentar la campanya #LazoMarrón per protestar per la pujada de les pensions per a aquest any i va deixar clar que el Govern ha emprat 313 milions d'euros en aquesta pujada, de manera que estalvia uns 1.200 milions d'euros, que és la diferència que hi ha entre la pujada de les pensions i el que pujarà l'IPC, segons els seus càlculs.

'IMPULS' ALS PLANS PRIVATS

Aquestes protestes coincideixen amb el recent 'impuls' que ha intentat donar tant el Govern com el PP als plans de pensions privats. De fet, la setmana passada el Consell de Ministres va aprovar una mesura per permetre rescatar els plans de pensions als 10 anys a partir de 2025. Fins i tot, la sempre polèmica diputada popular Celia Villalobos ha estat notícia per demanar a les empreses que ofereixin plans de pensions als seus treballadors.

La parlamentària ha assegurat que el sistema públic de pensions està "garantit", tot i que va animar a apostar sense embuts pels plans privats, que tot i això encara "tenen molts defectes", principalment perquè ofereixen una "rendibilitat baixíssima". És habitual que la presidenta de la comissió del Pacte de Toledo faci declaracions polèmiques, sobretot relacionades amb les pensions. Només cal recordar les seves paraules al gener: "Hi ha pensionistes que passen més temps cobrant la pensió que treballant".

Noticias relacionadas

contador