ep barclays sede logo 20200924152605
BARCLAYS - Archivo

Barclays també és pessimista sobre la situació de l'economia espanyola. Preveu que enguany registri una caiguda del 10,7% a conseqüència de la crisi de la Covid-19, encara que es torna més optimista en referir-se a l'acompliment del Producte Interior Brut (PIB) de 2021, ja que estima que repuntarà un 5,4%. Quant al dèficit, el coronavirus farà que repunti al 2020 fins al 11,2%, mentre que es moderarà al 7,1% l'any que ve.

Així es desprèn de l'informe que recull les perspectives macroeconòmiques i sobre els mercats globals elaborat i publicat aquest dijous per l'entitat, que apunta que "sembla que el pitjor de la pandèmia ha passat, i les diferents economies del món continuen la seva reobertura progressivament". No obstant això, estima que en el cas d'Espanya el creixement econòmic serà insuficient per a recuperar els nivells pre Covid, de manera que el PIB se situarà 1,6 punts per sota d'aquests nivells per a finals de 2022, exercici en el qual l'economia creixerà un 3,9%. A diferència d'altres economies com Alemanya, que superarà els seus nivells anteriors a la pandèmia en el primer trimestre de l'any.

Sobre el deute públic, Barclays creu que pujarà des del 95,5% del PIB en què la ràtio va tancar en 2019, fins al 117,6% enguany, i ascendirà al 118% l'any vinent. En paral·lel, augura que l'IPC espanyol se situarà en el -0,6% en el tercer trimestre, per a variar al -0,3% en el quart i al -0,1% en el primer trimestre de 2021.

El banc espera que l'activitat econòmica de l'Eurozona continuï situant-se en nivells inferiors als normals durant el primer semestre de 2021, sobretot en el sector serveis. A més, apunta que els programes de recuperació nacionals i europeus es posin en marxa de manera progressiva, enfocats en la inversió a llarg termini i les transicions 'verda' i digital.

Respecte a Europa, Barclays considera que la recessió al Vell Continent al 2020 serà menys pronunciada del que es preveia a principis del brot, però amb una divergència entre les grans economies. Així, països com Alemanya tindran un repunt més pronunciat que Espanya o Itàlia, que depenen més del turisme i l'hostaleria i han sofert un confinament més sever. De fet, augura que el PIB de l'Eurozona creixi un 1% en el quart trimestre, però, en el cas d'Espanya, el PIB se situarà encara un 8% per sota dels nivells pre Covid, mentre que en altres països com Alemanya aquesta caiguda serà menys dràstica (-3,3%).

L'entitat preveu que l'Eurozona creixi a un ritme 0,5% de mitjana durant la primera meitat de l'any i que la recuperació real es produeixi a la segona meitat de 2021, amb un pronòstic d'una caiguda del 6,9% enguany i avanços del 4,7% i el 3,1% els dos següents exercicis. No obstant això, aquesta tendència serà "desigual" als països, i derivarà una diferent sortida de la crisi.

ESPERA UNA MAJORIA DE POBLACIÓ VACUNADA DES DE LA MEITAT DE 2021

Quant a l'economia mundial assenyala que, al principi, s'ha recuperat més ràpidament del que s'esperava, impulsada per l'economia estatunidenca i amb dades "impressionants" del país americà i de la Xina. D'altra banda, l'Eurozona i el Regne Unit han presentat unes dades menys excepcionals.

Quant a la gestió de la pandèmia, Barclays espera que la vacuna s'aprovi al 2020 i que la majoria de la població dels Estats Units, Europa i el Regne Unit s'haurà vacunat durant el segon o tercer trimestre de 2021.

L'entitat destaca que les taxes de mortalitat de Covid-19 porten mesos a la baixa a moltes regions i, en general, sembla que hi ha més control sobre la malaltia que al març i abril. No obstant això, apunta que els inversors "tenen motius per preocupar-se", perquè les valoracions de la renda variable semblen històricament elevades, la relació entre els EUA i la Xina "empitjora cada dia", hi ha una "gran inquietud" sobre el resultat de les eleccions nord-americanes, i la gestió de la pandèmia durant la temporada de la grip genera una "gran preocupació".

Noticias relacionadas

contador