• Preveuen un avanç del 2,5% el 2018
  • Assenyalen la importància que Catalunya tingui un govern estable
cataluna bolsa mercados portada

L'economia espanyola experimentarà una gradual desacceleració durant els pròxims trimestres que la portarà a registrar un avanç del 2,5% el 2018. Així ho assenyala l'informe Focus de previsions econòmiques d'Axesor. Aquesta xifra suposa més de mig punt percentual per sota del creixement amb el qual probablement tancarà 2017.

En aquesta línia, l'informe assenyala la situació política a Catalunya com el risc principal per a l'activitat econòmica nacional. "Cal que s'arribi a un acord polític que doni lloc a un Govern estable a Catalunya i es normalitzi així la situació. En cas contrari, es podria generar un risc real d'una major inestabilitat financera i econòmica", puntualitzen.

D'altra banda, les perspectives a mitjà termini segueixen sent favorables i, per 2017, la previsió d'Axesor és d'un avanç final de l'activitat econòmica situat al voltant del 3,1%. Aquestes dades es dedueixen dels principals indicadors que semblen avançar que l'activitat econòmica seguirà fort durant el quart trimestre de 2017 i que l'economia espanyola seguirà liderant el creixement a la zona euro, amb un creixement intertrimestral del PIB al voltant del 0,8%.

Les perspectives a mitjà termini segueixen sent favorables i, per 2017, la previsió d'Axesor és d'un avanç final de l'activitat econòmica situat al voltant del 3,1%

L'informe destaca que "l'economia espanyola continua beneficiant-se dels forts ajustos de competitivitat dels darrers anys, dels extraordinàriament reduïts tipus d'interès i de l'encara relativament baix preu del petroli". A més, "els indicadors avançats del quart trimestre com ara les vendes de cotxes o les pernoctacions hoteleres de residents mantenen un elevat ritme de creixement", cosa que permet preveure el creixement del 3,1%.

El dèficit del conjunt de les Administracions Públiques durant el mes de setembre va arribar al 2% del PIB si se n'exclouen les corporacions locals. Això implica que hi ha una probabilitat elevada de tancar l'any complint l'objectiu de dèficit. Fins al setembre, les administracions públiques acumulaven un ajust d’1,2 punts percentuals del total dels 1,3 punts percentuals necessaris per assolir l'objectiu de dèficit del 3,1% el 2017.

EUROPA

A l'àmbit europeu, l'informe destaca que "amb una menor incertesa política al si de la Unió Europea, les dades macro a l'eurozona són francament positius". En aquesta línia, assenyala que "el creixement pràcticament dobla el potencial, l'expansió beneficia pràcticament tots els països i les bones notícies proliferen tant pel costat de la demanda interna com de les exportacions".

"Amb una menor incertesa política al si de la Unió Europea, les dades macro a l'eurozona són francament positius"

A més, Axesor afegeix que "n'hi ha prou que l'atur es redueixi al mateix ritme que durant l'últim any perquè la desocupació arribi a mitjans de 2018 a taxes a l'entorn del 8%. Aquesta taxa, tot i ser elevada en comparació amb l'americana, està per sota de la mitjana de la desocupació a l'àrea durant el període previ a la crisi i és per tant una estimació raonable del que podria ser el nivell d'atur d'equilibri del continent europeu".

ELS ESTATS UNITS

Segons l'informe, l'economia dels Estats Units mostra un exercici econòmic sòlid durant els propers trimestres. No obstant això, adverteixen que "no és fàcil que aquest escenari d'elevat creixement i baixa inflació es mantingui en el temps". Des d’Axesor assenyalen que a nivell global, "a mesura que la capacitat ociosa de l'economia global continua reduint-se, és inevitable que les pressions de salaris i preus vagin en augment. Això, al seu torn, farà necessària una progressiva reacció per part dels bancs centrals, en forma de pujada gradual de tipus d'interès".

En aquesta línia, l'informe descriu que "la Reserva Federal va decidir posar punt i final al procés d'expansió quantitativa (QE) de manera gradual. A més, ha elevat al desembre un quart de punt el tipus d'interès situant-lo per sobre de l'1%. Es tracta del quart increment consecutiu durant un procés d'enduriment progressiu de la política monetària. La taxa d'atur se situa en mínims dels últims 16 anys. La històrica baixada d'impostos serà un nou estímul sobre l'economia i ha portat la Reserva Federal a elevar la seva previsió de creixement per a 2018 al 2,5%".

Sobre els preus nord-americans, Axesor alerta sobre "el perfil proteccionista" del president Donald Trump i afegeix que "tot sembla indicar que els preus haurien de pujar a la primera economia del món, motivant successives noves pujades del preu del diner".

D'altra banda, Axesor també assenyala "una sèrie de riscos de naturalesa política, que abasten un ampli espectre de circumstàncies, des de les purament geopolítiques (fonamentalment el conflicte amb Corea del Nord) fins a un suposat auge proteccionista".

Noticias relacionadas

contador