trabajo cmin yolanda diaz
Moncloa

El Reial decret publicat definitivament al BOE al tombant de la mitjanit restringeix la llista d'activitats essencials en què es podrà treballar presencialment respecte als esborranys anteriors. Així, deixen de tenir aquesta consideració les treballadores de la llar, la mineria, la indústria electro-intensiva, la siderúrgia, l'aeroespacial i defensa, el tabac, les papereres, les autopistes de peatge, i l'activitat sindical i patronal. Així mateix, es redueix al mínim indispensable l'activitat de bancs, assegurances, gestories i notaris.

La llista inicial contenia fins a 40 excepcions, que abastaven pràcticament totes les activitats a les quals fins ara podien dirigir-se els treballadors. Bàsicament, només en quedava fora la construcció, que ningú s'explicava com continuava operativa a aquestes alçades del confinament. Finalment, la llista es redueix a només 25 excepcions, que exclouen la majoria de les activitats industrials, encara que al final hi ha un calaix de sastre en què s'hi pot encabir qualsevol cosa que decideixi el Govern.

Algunes d'aquestes criden molt l'atenció, com ara l'aeroespacial i de defensa (estratègiques), o els alts forns, la siderúrgia i els cicles de producció contínua, l'aturada total de les quals podria tenir conseqüències greus. D'altres, en canvi, són més lògiques, com la mineria, l'electro-intensiva (per exemple, l'alumini), la paperera, la producció de tabac o les autopistes de peatge (on l'única alternativa serà el pagament amb targeta a les barreres automàtiques).

La primera versió incloïa també les estacions de servei, que han desaparegut de la versió definitiva. No obstant això, cal entendre-les com a serveis essencials inclosos al primer Decret que declarava l'estat d'alarma el 14 de març. És el cas també dels estancs, que no s'esmenten en aquest decret.

BANCS I ASSEGURANCES, REDUÏTS Al MÍNIM IMPRESCINDIBLE

Un altre dels sectors que criden l'atenció perquè deixen de tenir consideració d'essencial és el de les treballadores de la llar, que aquest dilluns no podran anar a prestar els seus serveis als domicilis que els toquen, malgrat que el Govern no va publicar el decret fins gairebé les 12 de la nit.

D'altra banda, hi ha activitats que sí que es consideren essencials però que han de restringir la presència de treballadors a les seves oficines al mínim imprescindible. És el cas de bancs, asseguradores, notaries i registres. De la mateixa manera, els despatxos d'advocats, gestories i assessories només han de tenir treballadors per a qüestions urgents. Les activitats logístiques es redueixen només a tasques per al material sanitari, la qual cosa xoca amb permetre el comerç electrònic.

Noticias relacionadas

contador