ep archivo   recarga de un coche electrico 20230504124609
GOBIERNO DE CANTABRIA - Archivo

Àsia estarà al centre de la nova era dels vehicles elèctrics. Aquesta és la predicció que fan els experts de S&P Global Ratings en un dels seus darrers informes, en què apunten que hi ha països que tenen avantatges en aquesta carrera.

"L'aparició dels vehicles elèctrics impulsarà desenes d'empreses asiàtiques a recaptar desenes de milers de milions de dòlars", ha assenyalat Claire Yuan, analista de crèdit de S&P Global Ratings. La seva previsió és que "la gran inversió en vehicles elèctrics augmentarà el palanquejament i exercirà pressió sobre les mètriques creditícies d'algunes entitats", i és aquest escenari en què "algunes empreses prosperaran i d'altres es quedaran enrere".

En aquest sentit, destaquen des de S&P que la regió té gran part dels recursos necessaris per al sector (Indonèsia), polítiques de gran suport (Xina) i tecnologia líder a la indústria (Corea, Xina, Japó). "Un lot d'empreses asiàtiques està eclipsant els jugadors arrelats, sobretot a la Xina, que té un mercat de vehicles elèctrics més gran que la resta del món combinat", destaca l'agència de qualificació al seu informe titulat 'Llampades guanyadores emergeixen en l'empenta a l'elèctric a Àsia'.

Hi fan una projecció sobre els possibles guanyadors i perdedors a Àsia a mesura que emergeix la indústria dels vehicles elèctrics. "A grans trets, les empreses xineses són les pioneres a la carrera mundial de vehicles elèctrics, les empreses coreanes s'estan posant al dia i les entitats japoneses van al darrere", ha destacat Yuan.

DOMINI EN EL SUBMINISTRAMENT DE BATERIES

A més, les empreses asiàtiques seguiran dominant el subministrament mundial de bateries per a vehicles elèctrics durant els propers dos o tres anys com a mínim, ja que compten amb les matèries primeres necessàries (com mostra, un exemple: a la fase inicial, les empreses han compromès uns 30.000 milions de dòlars en inversions anunciades al sector indonesi del níquel).

Segons S&P Global Mobility, els productors de la regió van representar col·lectivament el 98% del subministrament mundial el 2022, i "és probable que aquesta participació es mantingui per sobre del 90% el 2025", confirma l'agència.

"Si bé l'enfocament immediat és augmentar el palanquejament i reduir els marges, les oportunitats per als miners, les empreses de bateries i els fabricants d'automòbils de la regió són grans", ha apuntat l'analista de crèdit de S&P.

A l'informe també es destaca que les polítiques governamentals de suport, una cadena de subministrament ben establerta i una infraestructura de càrrega àmpliament disponible han establert la Xina com el clar favorit dels vehicles elèctrics. De fet, S&P recorda que el 2022 el país va generar més del 60% de les vendes mundials de vehicles elèctrics.

contador