ep el nuevo presidente de argentina javier milei
Leo Vaca / Télam

El nou president de l'Argentina, Javier Milei, sembla disposat a reflotar l'economia, i no li importa el preu que cal pagar per fer-ho. Diumenge, en la presa de possessió, ja va avisar que hi hauria decisions dures i que els argentins necessitaven fer un últim esforç si volien veure'n resultats. Aquest dimarts, el Govern ha anunciat un paquet de mesures de xoc per estabilitzar l'economia que inclouen una devaluació del peso del 54% i una retallada als subsidis a l'energia i el transport, entre altres coses.

L'encarregat d'anunciar-ho ha estat el ministre d'Economia, Luis Caputo, que en un missatge televisat ha parlat d'"emergència" econòmica, i per això el Govern ha decidit aplicar un programa de teràpia de xoc.

Ha explicat quines seran les mesures a adoptar, i entre elles hi ha la devaluació del peso argentí en un 54%, de manera que passarà de 366,5 pesos per dòlar a 800 per dòlar nord-americà.

"No hi ha més diners", ha arribat a dir Caputo diverses vegades, assenyalant que Argentina necessita resoldre la seva "addicció" als dèficits fiscals. I és que el país es troba en una situació límit: la inflació ja és del 143%, el peso s'ha desplomat, pateix un dèficit fiscal elevat i un dèficit comercial de 43.000 milions de dòlars, i acumula un deute de 45.000 milions de dòlars amb el Fons Monetari Internacional (FMI).

Precisament l'FMI no ha trigat a aplaudir l'anunci d'Argentina. "Aquestes audaces accions inicials apunten a millorar significativament les finances públiques d'una manera que protegeixi els més vulnerables de la societat i enforteixi el règim canviari", ha dit l'organisme.

També ha comentat que "la seva aplicació decidida ajudarà a estabilitzar lʻeconomia i a establir les bases per a un creixement més sostenible i liderat pel sector privat". Segons la seva opinió, "després dels greus contratemps polítics patits als últims mesos, aquest nou paquet de mesures constitueix una bona base per prosseguir les converses encaminades a reconduir l'actual programa recolzat pel Fons".

Caputo, en la seva intervenció, s'ha mostrat contundent: "Si continuem com estem, inevitablement ens dirigim cap a la hiperinflació". "La nostra missió és evitar una catàstrofe", ha afirmat, mantenint el to rotund que ja va mostrar el mateix Milei diumenge en el seu discurs de presa de possessió, quan va avisar de les retallades que s'apropaven dient que "durant uns mesos estarem pitjor que abans", però que era una cosa necessària per sortir de la situació en què es troba Argentina.

Entre les mesures anunciades pel ministre d'Economia, a més de la devaluació de la moneda, també hi ha la reducció de ministeris, que passen de 18 a 9, la retallada de les transferències a les províncies i la suspensió de les obres públiques. En concret, Caputo ha dit que es cancel·laran les licitacions de qualsevol projecte d'obres públiques i es retallaran algunes feines estatals per reduir la mida del govern.

També està previst reduir els subsidis als sectors de transport i energia, encara que el ministre no n'ha donat detalls ni ha quantificat una xifra, i ha afirmat que l'Argentina impulsarà certs programes de benestar social.

contador