• L'aportació de la demanda tant interior com exterior ha estat essencial en el desenvolupament de l'economia alemanya durant el 2017
  • L'augment de l'ocupació i la renda nacional va empènyer el creixement especialment durant l'últim trimestre
angela-merkel-rejette-les-declarations-turques-sur-l-armenie

L'economia alemanya va continuar amb el seu fort desenvolupament per tancar l'any 2017. Com ja havien indicat les dades preliminars de l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis), el Producte Interior Brut (PIB) va créixer d'octubre a desembre un 0,6% en comparació amb l'anterior trimestre i un 2,3% en la taxa interanual.

L'economia alemanya va començar 2017 amb un creixement del 0,9% durant els tres primers mesos, va continuar amb un 0,6% d'abril a juny, un 0,7% durant el tercer trimestre, i de nou un 0,6% per tancar l'any. Els resultats provisionals, per tant van, ser correctes.

El creixement d'aquest últim trimestre es va deure principalment a l'augment de la demanda estrangera amb les exportacions augmentant un 2,7% i les importacions creixent un 2%. La demanda interior va proporcionar diferents senyals com l'estancament de la demanda privada respecte a l'anterior trimestre, i un lleuger augment del 0,5% del consum públic. Per la seva banda la formació bruta de capital en maquinària es va elevar un 0,7%, mentre que el saldo d'immobilitzat en construcció va baixar un 0,4% en la taxa intertrimestral.

El creixement interanual, però, va ser recolzat per tant la demanda nacional com l’estrangera, amb un resultat del 2,3% al tancament d'exercici i amb un augment d'una dècima sobre la taxa interanual de finals de setembre i d’1,2 punts sobre la del segon trimestre. L'avanç però no es va donar respecte a l'inici d'any, quan l'economia alemanya va registrar un creixement del 3,4%.

EL NOMBRE DE LLOCS DE TREBALL REGISTRA UNA PUJADA DE L'1,5%

L'últim trimestre de 2017 va finalitzar amb una xifra d'empleats de 44,7 milions de persones, un augment de 642.000 persones i de l’1,5% respecte a l'any anterior. Així mateix, la productivitat per treballador va augmentar un 0,8% segons càlculs de la pròpia oficina.

Amb un mercat laboral més estret, la renda nacional va augmentar un 4,5%, amb una pujada del 4,3% dels salaris i un del 5,1% els ingressos de propietat i empresarials. La renda disponible de les economies domèstiques va créixer, a més, un 3,2%.

Noticias relacionadas

contador