ep la ministra de hacienda maria jesus montero durante la presentacion de las proyecciones de
A. Pérez Meca - Europa Press

Embolic per la declaració de la Renda en plena campanya. El Ministeri d'Hisenda s'ha vist obligat a aclarir que no s'està plantejant la supressió de la reducció fiscal per tributació conjunta, i assegura que aquesta mesura no figura al component dedicat a les reformes tributàries del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que ha estat remès a Brussel·les.

Segons han explicat fonts del departament que dirigeix ​​María Jesús Montero, el que apareix a l'Annex IV del Pla de Recuperació és que, d'acord amb l'estudi realitzat per l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) al juliol de 2020, es va arribar a la conclusió que aquesta reducció, en la seva actual configuració, generava un "desincentiu a la participació laboral dels segons perceptors de renda (principalment dones de rendes baixes), cosa que accentua els problemes de bretxa de gènere de l'economia espanyola", recull Europa Press.

És més, remarca Hisenda, d'igual manera l'AIReF proposava "accelerar la seva gradual desaparició mitjançant l'establiment d'un règim transitori". En base a això, ha dit el departament de Montero, el que farà l'Executiu és avaluar les recomanacions de la institució i analitzar l'eficàcia i eficiència dels incentius fiscals vigents, tal com ho indica expressament l'apartat dedicat a les reformes fiscals del Pla de Recuperació.

Per a això, ha assenyalat que també s'ha creat un grup d'experts que emetrà el seu informe al febrer de l'any 2022 i que serà en aquest moment quan es plantejarà quines mesures fiscals són més adequades per adequar el sistema tributari al segle XXI i impulsar el creixement i la creació d'ocupació. Per tant, des del Govern afirmen que l'únic que s'estudiarà, amb l'assessorament tècnic dels experts, és la forma d'evitar que aquesta reducció fiscal accentuï la bretxa de gènere existent al mercat laboral. Tot això, sense que, en cap cas, aquesta possible reforma tributària hagi de suposar un augment de la càrrega fiscal de les famílies.

Aquesta mesura beneficia dos milions de llars i el seu cost ascendeix, segons els últims pressupostos generals de l'Estat (PGE), a uns 1.000 milions d'euros l'any. L'Autoritat Fiscal (AIReF) va elaborar l'any passat un informe sobre els beneficis fiscals del sistema tributari espanyol al qual precisament repassava els avantatges i inconvenients d'aquesta reducció en l'IRPF. I calcula que el cost per a les arques públiques d'aquesta iniciativa és de 2.293 milions, i els beneficiaris són 4,2 milions de persones, 2,1 milions de llars, el 18% dels contribuents i el 17% de les famílies. L'organisme sosté que el benefici fiscal es reparteix de manera homogènia i no altera la desigualtat.

FINS A 3.400 EUROS DE DEDUCCIÓ

Actualment, la reducció per tributació conjunta de l'IRPF depèn de la modalitat d'unitat familiar de què es tracti. En el cas de declaracions conjuntes d'unitats familiars integrades per ambdós cònjuges no separats legalment i, si n'hi ha, els fills menors que convisquin, així com els majors d'edat incapacitats judicialment subjectes a pàtria potestat prorrogada o rehabilitada, la base imposable es reduirà en 3.400 euros anuals.

En declaracions conjuntes d'unitats familiars monoparentals, és a dir, les formades, en els casos de separació legal o quan no hi hagi vincle matrimonial, pel pare o la mare i tots els fills menors o majors d'edat incapacitats judicialment subjectes a pàtria potestat prorrogada o rehabilitada que convisquin amb un o una altra, la base imposable es reduirà en 2.150 euros anuals.

En aquest cas, no s'aplicarà aquesta reducció si el contribuent conviu amb el pare o la mare d'algun dels fills que formen part de la seva unitat familiar. I la reducció que sigui procedent de les comentades s'aplicarà, en primer lloc, a la base imposable general, sense que pugui resultar negativa com a conseqüència d'aquesta minoració. El romanent, si n'hi ha, minorarà la base imposable de l'estalvi, que tampoc podrà resultar negativa.

Noticias relacionadas

contador