ep bitcoin 20180926143703
PEXELS - Archivo

Després del boom de les criptodivises, que ha tingut en el ral·li del bitcoin la seva punta de llança, amb voluminosos guanys a les carteres digitals dels inversors, arriba el moment de retre comptes al fisc. Hisenda ja ha avisat que seguirà estrenyent el setge als propietaris de monedes criptogràfiques, amb 14.600 notificacions a contribuents que hagin operat amb monedes digitals -una quarta part de les remeses durant la campanya de 2019- i enviarà gairebé un milió d'avisos (961.000) a perceptors de rendes a l'estranger.

Segons dades d'ING, Espanya és ja el tercer país per nombre d'inversors en aquests actius amb 4 milions, només per darrere de Turquia i Romania, i s'espera que el mercat segueixi creixent, ja que un 32% espera invertir-hi i un 38% creu que són el futur dels pagaments. Molts han començat a invertir en monedes digitals durant els últims mesos, a causa de la forta pujada d'algunes, que han arribat a disparar-se més del 1.000%. El bitcoin, n'és un clar exemple: dels 4.000 dòlars als quals cotitzava fa un any, ha passat a valer més de 61.000.

El 31 de desembre de l'any passat, fins on abasta la campanya de la Renda 2020, el bitcoin havia superat els 30.000 dòlars i ha triplicat el seu valor. Al mateix temps, altres criptoactius com ethereum, ripple o dogecoin han experimentat bons rendiments, encara que no són comparables al bitcoin.

Tot i la popularitat de les monedes digitals, encara no hi ha una legislació específica, tot i que la Unió Europea (UE) ja hi està treballant. Quant a la seva regulació tributària, tampoc s'ha avançat molt i cal aclarir que la hisenda espanyola no esmenta com declarar els actius digitals.

A l'igual que a la Renda de 2019, la Llei de Mesures de Prevenció i Lluita contra el Frau Fiscal estipula obligacions per obtenir informació sobre les operacions i tinença de monedes virtuals, tant si s'efectuen a Espanya com a l'estranger si afecta contribuents espanyols.

Per tant, s'exigirà informació sobre saldos i titulars de les monedes en custòdia. A més, els inversors estan obligats a proporcionar informació sobre les operacions amb monedes digitals (adquisició, transmissió, permuta, transferència). Així mateix, s'ha de notificar al model 720 de declaracions de béns i drets a l'exterior sobre la tinença de monedes virtuals situades a l'estranger.

GUANYS I PÈRDUES PATRIMONIALS

Les operacions de compravenda de bitcoins tributen com a guanys o pèrdues patrimonials només al moment de la seva venda, exactament igual que qualsevol altre actiu. El percentatge que cal liquidar a la declaració representarà entre el 19% i 23% del guany obtingut. En aquest cas, s'han d'incloure a la casella 389 de la declaració de la renda.

El càlcul d'aquest rèdit s'obté de la diferència entre el valor d'adquisició i el valor de transmissió. El segon "és molt fàcil de calcular, perquè és el que et donen pel valor dels bitcoins", explica Alejandro Gómez de la Cruz, advocat especialitzat en cadenes de blocs. La complicació sorgeix en el valor d'adquisició, ja que es pot haver comprat moneda digital a molts preus diferents, de manera que s'ha de triar un criteri comptable per dirimir quant paguem en el seu dia per cadascuna de les monedes que venem.

L'expert en legislació sobre cadena de blocs recomana el sistema FIFO ("First in, First out"), és a dir, els primers que hi entren són els primers que en surten, perquè "atès que l'objectiu final és l'especulació, igual que a les accions, és millor aplicar aquest principi", justifica. "Tampoc seria una mala aproximació aplicar un criteri de preu mitjà ponderat. És a dir, fer una balanç dels bitcoins que s'han tingut durant l'any i calcular el preu mitjà d'adquisició", afegeix De la Cruz.

QUI HA DE DECLARAR ELS BITCOINS COM A PATRIMONI?

D'altra banda, l'Impost de Patrimoni (IP), és un impost que obliga a tributar pels béns que posseeixes. A Espanya, es tributa en aquells casos en què se supera una base imposable de 700.000 euros, expliquen des d'Onyze.

"A l'hora de calcular el total dels béns que es posseeix en acabar l'any, s'haurà de valorar les monedes digitals que tinguem amb el valor del 31 de desembre i sumar el seu valor a la resta de béns. En el cas que no se superi el mínim esmentat, quedarà exempt d'aquest impost i no haurà de declarar les monedes digitals en base a aquest impost", aclareix l'empresa de custòdia de monedes digitals.

COM TRIBUTA LA MINERIA?

Quant a la mineria de monedes digitals, és considerada per Hisenda com una activitat econòmica declarada en l'IRPF com a rendiment econòmic. De les sentències publicades, des d'Onyze destaquen que "els guanys obtinguts en el desenvolupament de l'activitat hauran de ser incloses en la base imposable general".

"No obstant això, Hisenda ha aclarit que no cal facturar amb IVA, ja que les recompenses obtingudes per minar no compta amb un client definit. En no declarar l'IVA no pots deduir l'impost dels equips de mineria, lloguer de nau, etc.", conclouen des de l'empresa de custòdia de monedes criptogràfiques.

contador