ep vista general del palacio de la bolsa a 7 de noviembre de 2021 en madrid espana el ibex 35 ha
Alberto Ortega - Europa Press

L'IBEX 35 ha perdut força en el tram final de la jornada i ha baixat lleugerament (-0,15%, 8.713,2 punts) després que els EUA hagin confirmat que enviaran 3.000 militars a l'est d'Europa per contrarestar l'augment de tropes russes a la frontera amb Ucraïna. Els valors associats al turisme i als viatges, com Amadeus, Aena, IAG i Meliá, han estat els més baixistes, juntament amb Inditex.

  • 10.881,90
  • -1,97%

A Espanya, el protagonista de la jornada ha estat Santander, que s'ha recuperat de les retallades inicials i ha pujat lleugerament després d'anunciar uns resultats històrics el 2021, amb un benefici atribuïble de 8.124 milions d'euros i un benefici ordinari abans d'impostos rècord, de 15.260 milions.

El banc ha dit que està en camí de complir els objectius a mitjà termini que es va fixar el 2019 i que repartirà el 40% del benefici en dividend aquest any. Tot i que l'interès del mercat ha estat centrat en la possible compra de Banamex, el negoci de Citigroup a Mèxic.

En aquest sentit, el conseller delegat, José Antonio Álvarez, ha comentat que “participarem en el procés, encara que no necessitem comprar per seguir creixent a bon ritme a Mèxic”. Per la seva banda, Ana Botín ha precisat que "en cap cas ens plantegem ampliar capital" per afrontar aquesta operació ni "cap altra", cosa que ha agradat al mercat.

També ha destacat el bon comportament de Cellnex, Rovi i BBVA, que demà serà protagonista, perquè presentarà els resultats del quart trimestre.

A més dels comptes de Santander, avui han seguit cuejant els del gegant tecnològic Alphabet, que vola a la borsa després de superar les previsions en beneficis i ingressos i anunciar un split 20x1. La companyia ha destacat “el fort creixement continu del nostre negoci de publicitat” al quart trimestre.

Altres valors protagonistes a Wall Street són el fabricant de xips, AMD, que també avança amb alegria; i PayPal, que s'enfonsa en anticipar febles previsions per als propers trimestres.

L'agenda d'aquest dimecres ha inclòs altres resultats rellevants (com els de Meta a l'altra banda de l'Atlàntic), així com referències macro d'interès, com l'IPC de la zona euro (avança al 5,1% al gener) o l'informe ADP d'ocupació als Estats Units (molt pitjor del que s'esperava, en anticipar la pèrdua de 301.000 llocs de treball al gener).

A Espanya, on s'ha conegut la desocupació del gener, que puja en 17.173 persones. Tot això abans que demà es reuneixin el BCE i el Banc d'Anglaterra.

COBRIR EL BUIT BAIXISTA DEL 21 DE GENER

L'IBEX va aconseguir aquest dimarts tancar per sobre dels màxims de les dues darreres sessions. Els experts de Bolsamanía indiquen que, a curt termini, podríem acabar veient com cobreix el buit baixista que es va deixar el 21 de gener passat als 8.814 punts.

"Per veure una millora tècnica, hauríem d'esperar un tancament per sobre dels 8.866 punts, preus on conflueix la mitjana de 200 sessions", apunten.

De moment, des de començament d'any, els bancs i els valors turístics són clarament els que millor ho fan dins de l'índex, amb Sabadell, CaixaBank, Bankinter, Melià iIAG al capdavant del selectiu. Al costat contrari, Cellnex, Fluidra i Siemens Gamesa són els títols que més es deixen des del començament del 2022.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,1294 dòlars (+0,22%). El petroli baixa de forma moderada, amb el Brent als 88,68 dòlars i el WTI als 87,50 dòlars. L'OPEP+ ha decidit aquest dimecres no augmentar la producció de cru més enllà dels 400.000 barrils diaris programats. El càrtel ha apostat per continuar vigilant el mercat i tornarà a reunir-se al mes de febrer.

L'or puja un 0,5 (1.809 dòlars) i la plata avança un 0,4% (22,70 dòlars).

El bitcoin es deixa un 3,8% (37.165 dòlars) i l'ethereum, un 4,5% (2.650 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins a l'1,766% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys es manté al 0,783%.

Noticias relacionadas

contador