ep vista de varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 21 de octubre de 2022 en madrid
Marta Fernández Jara - Europa Press

Guanys moderats a l'IBEX 35 (+0,3%; 8.136,80 punts). El selectiu espanyol i la resta de borses europees han rebotat aquest dilluns després de les pèrdues de divendres passat i enfilen la setmana de Nadal amb tots els dubtes ja 'resolts'. Els bancs centrals han deixat clar al llarg dels últims dies que el seu pla és continuar lluitant ferms contra la inflació i definitivament s'ha esvaït aquesta possibilitat que vagin frenant de manera dràstica les alces de tipus i, per descomptat, retallant-los. La inflació és la principal preocupació dels banquers centrals i, tant Jerome Powell com Christine Lagarde, continuaran enfrontant aquesta situació amb mà dura per més que el mercat estigui desitjant una relaxació.

  • 11.057,30
  • -0,39%

Davant d'aquest panorama, es perfila un escenari econòmic futur marcat per la recessió, que podria ser cada cop més profunda, i les borses mundials van tancar la setmana passada amb caigudes a causa d'aquest temor. Aquest dilluns, ja amb l'esperit nadalenc embolicant-ho tot, els índexs recobren la calma a banda i banda de l'Atlàntic.

Avui s'han fet efectius els canvis a l'IBEX (PharmaMar deixa de formar part del selectiu i hi entra Logista). A més, Porsche ha substituït Puma al DAX alemany.

D'altra banda, Elon Musk continua sent notícia en haver perdut una enquesta que ell mateix havia llançat sobre la seva continuïtat com a conseller delegat de Twitter.

D'altra banda, a Alemanya s'ha publicat l'IFO del mes de desembre, que ha pujat al desembre més del que s'esperava. D'altra banda, en una setmana que serà molt més tranquil·la que la passada, destaca la decisió de tipus del Banc del Japó, que es coneixerà aquest dimarts. No se n'esperen canvis a la seva política monetària.

A Espanya, els experts han proposat pujar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) entre un 4,6% i un 8,2%, fins a entre 1.046 i 1.082 euros, de cara al 2023.

LÍMIT AL GAS

Els Estats membres de la Unió Europea tornaran a debatre aquest dilluns un límit per al preu del gas gairebé un terç inferior al proposat originalment, en un intent de desbloquejar la controvertida proposta per contenir l'impacte d'una crisi energètica històrica.

El govern txec, que exerceix la presidència rotatòria de la UE, va suggerir rebaixar el límit fins als 188 euros per megawatt-hora, enfront dels 275 euros proposats per la Comissió Europea al mes passat.

DADES SOSPITOSES

Més d'un mes després que la Xina comencés a registrar un augment exponencial dels casos de Covid, el país només ha notificat dues morts pel virus, desafiant l'experiència d'altres llocs més vacunats i amb millors recursos en la reobertura i alimentant la sospita que s'està ocultant la veritable magnitud de les morts, assenyala Bloomberg.

El ràpid abandonament de la política de Covid-zero ha fet que les infeccions es disparin a llocs com Pequín. Això coincideix amb el que van experimentar altres llocs quan van passar d'eliminar la Covid a viure amb ella, excepte per la manca de morts notificades oficialment.

ANÀLISI TÈCNICA

L'IBEX 35 va perdre divendres "el suport del curt termini que presentava als 8.200 punts, preus on hi havia la mitjana de 200 sessions", explica César Nuez, analista de Bolsamanía.

"Es complica l'aspecte tècnic del selectiu espanyol, si bé es mantindrà el biaix alcista mentre no abandoni el suport dels 8.000 punts. Si perd aquests preus, el més normal és que puguem veure una extensió de les caigudes fins al nivell dels 7.800 punts. No tornarem a veure cap senyal de fortalesa mentre que es mantingui cotitzant per sota dels 8.469 punts", afegeix aquest expert.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0605 dòlars (+0,22%). El petroli puja més de 0,3%. El Brent se situa als 79,31 dòlars i el WTI als 74,68 dòlars.

L'or cotitza als 1.796 dòlars (-0,23%) i la plata, als 23,09 dòlars (-1%).

El bitcoin cotitza per sota dels 17.000 dòlars (16.647 dòlars) i l'ethereum, als 1.175 dòlars (-0,7%).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,59% i la del bo espanyol fins al 3,29%.

Noticias relacionadas

contador