ep archivo   interior del palacio de la bolsa a 19 de julio de 2022 en madrid espana el ibex 35
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Tancament baixista per a l'IBEX 35 (-1,5%, 7.873,10 punts), que ha perdut el suport de curt termini situat als 7.943 punts. La resta de places europees també han registrat vendes destacades mentre hi ha hagut una pujada generalitzada a nivell mundial en els rendiments dels bons.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Això, enmig dels nervis davant del que anunciï finalment la Reserva Federal aquest dimecres. Dins de l'IBEX, només han pujat alguns bancs (Citi ha elevat els preus de diverses entitats domèstiques); i Grifols, per les menors restriccions per als donants de plasma als EUA.

Al costat negatiu, han destacat empreses a les quals la pujada en els rendiments dels bons no els va gens bé, com Cellnex, Solaria, Colonial i Merlin Properties. I també ha cedit posicions amb molta força el grup de concessions Sacyr.

La setmana estarà plena de conclaves de bancs centrals. L'esdeveniment més rellevant d'avui a la regió nòrdica és la decisió del Riksbank (Banc de Suècia), ha pujat tipus 100 punts bàsics, fins a l'1,75%, més del que s'esperava.

L'organisme ha reconegut que "la inflació és massa alta" i que "la política monetària ara s'ha d'endurir encara més perquè la inflació torni a l'objectiu". En aquest sentit, ha anticipat que "els tipus d'interès continuaran augmentant durant els propers sis mesos". Els inversors temen que aquestes pujades agressives es traslladin a altres organismes monetaris, cosa que reduirà el creixement econòmic i explica el repunt en els rendiments del deute.

"Les reunions dels bancs centrals d'aquesta setmana seran probablement fonamentals en el context del que vindrà després, començant per la reunió de la Reserva Federal que comença avui i conclou demà, així com les darreres reunions del Banc del Japó, el Banc de Anglaterra i el Banc Nacional Suís”, apunta Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

Comenta aquest analista que el principal factor que espanta ara mateix els mercats és quant s'apujaran els tipus i si hi haurà més advertiments de beneficis com el que es va veure a finals de la setmana passada amb FedEx (dimarts ha estat Ford l'empresa que ha anticipat 1.000 milions de dòlars addicionals en costos durant el trimestre actual).

Aquest dimarts ha tornat a operar amb normalitat la Borsa de Londres després del festiu de la jornada passada pel funeral de la Reina Isabel II. Recordem que ahir Wall Street torna a caure més de l'1% després de tancar dilluns amb un rebot suau mentre que a l'Àsia també han dominat els números verds aquesta matinada.

S'hi ha publicat l'IPC del Japó de l'agost, que ha pujat fins al 3,0% interanual i el 0,4% mensual. L'IPC excloent-hi aliments frescos, la mesura preferida del Banc del Japó, va assolir màxims al 2,8%. A la Xina, el banc central ha deixat els tipus sense canvis, tal com s'esperava.

"No hi ha dubte que es produiran més pujades de tipus als propers dies, encara que no esperem res semblant per part del Banc del Japó, malgrat la caiguda del ien japonès i una taxa d'inflació que ha pujat al 3% en les dades publicades aquest matí", afegeix Hewson.

L'agenda inclou també una compareixença de Christine Lagarde, presidenta del BCE, que tindrà lloc al voltant de les 19 hores.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia als 0,9984 dòlars (-0,37%). El petroli baixa més del 2%. El Brent se situa als 89,91 dòlars i el WTI, als 83,52 dòlars.

L'or cau un 0,3% (1.672 dòlars) i la plata, un 0,9% (19,18 dòlars).

El bitcoin cedeix un 2,5% (18.938 dòlars) i l'ethereum cau un 1,4% (1.330 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,58% i la del bo espanyol, al 3,09%.

Noticias relacionadas

contador