ep varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 19 de junio de 2023 en madrid espana el
Eduardo Parra - Europa Press

Tancament baixista per a l'IBEX 35 (-0,76%; 9.364,70 punts) i la resta de places europees aquest dijous davant l'allau de pujades de tipus que s'ha produït avui. La més rellevant, la del Banc d'Anglaterra (BoE), que finalment s'ha demarcat amb un increment de 50 punts bàsics després que ahir l'IPC del maig sorprengués a l'alça i deixés en poc les previsions del consens de 25 punts bàsics.

  • 11.295,80
  • -0,29%

Avui també han pujat tipus el Banc Nacional de Suïssa (en 25 punts bàsics), el Norges Bank (en 50 punts bàsics) i el Banc Central de Turquia (fins al 15% des del 8,5%).

A les caigudes d'aquest dijous també hi contribueixen els descensos de Wall Street després de les paraules de Jerome Powell davant el Congrés d'ahir dimecres, que va reiterar que hi haurà més pujades de tipus. Els inversors recullen beneficis de manera accelerada després dels guanys acumulats per les borses durant les últimes setmanes.

Durant la seva intervenció, el titular de la Fed va tornar a parlar de noves pujades de tipus aquest any, tot i que va matisar que la magnitud dependrà de l'evolució dels principals indicadors econòmics.

Powell ha tornat a parlar a la tarda davant el Comitè Bancari del Senat on, com és habitual, ha repetit el mateix missatge, encara que en aquesta ocasió ha avançat que el més probable és que es produeixin dues noves pujades de tipus aquest any.

"Si l'economia es comporta com s'espera, serà apropiat apujar els tipus aquest any, i potser dues vegades. Una forta majoria del comitè sent que serà apropiat apujar els tipus dues vegades abans del final de l'any", ha anticipat.

PUJADES DE TIPUS

El Banc d'Anglaterra (BoE) ha sorprès amb la decisió de la reunió del juny: puja en 50 punts bàsics els tipus d'interès, fins al 5%. L'organisme aprova així el seu tretzè augment consecutiu i col·loca les taxes a màxims de 15 anys.

El Comitè de Política Monetària ha votat 7-2 a favor de l'augment de mig punt, en un intent per continuar lidiant amb una inflació persistentment alta al Regne Unit. I és que, al maig, la taxa general es va mantenir al 8,7%, mentre que la subjacent va escalar fins al 7,1%.

Abans del BoE, el primer a pujar els interessos avui ha estat el Banc Nacional de Suïssa (SNB), que ha elevat el preu dels diners fins a l'1,75% des de l'1,5%, en línia amb el que s'esperava.

A més, el Banc de Noruega (Norges Bank) ha pujat les taxes en 50 punts bàsics, fins al 3,75% des del 3,25%, i ha assenyalat que la seva "avaluació actual sobre les perspectives i el balanç de riscos implica que és probable" una nova pujada de tipus "l'agost".

El Banc Central de Turquia ha incrementat tipus fins al 15% des del 8,5%, i més tard la tocarà el torn al Banc de Mèxic.

D'altra banda, cal destacar que Fitch va anunciar aquest dimecres que ha revisat a l'alça la previsió de creixement per a Espanya a l'1,9% el 2023, però ha retallat dues dècimes les seves estimacions per al 2024, fins a l'1,6%.

EL BITCOIN RECONQUISTA ELS 30.000 DÒLARS

El bitcoin ha reconquerit els 30.000 dòlars (ara se situa als 29.955 dòlars, +3,77%) gràcies al cúmul de notícies positives que han aconseguit contrarestar les notícies desfavorables que l'han penalitzat durant els darrers temps.

La decisió de BlackRock de sol·licitar l'aprovació d'un ETF de bitcoin a la Comissió de Valors dels EUA (SEC), o l'acord de Binance, també amb la SEC, per solucionar el problema amb els seus actius nord-americans, han propiciat que la criptodivisa hagi recuperat aquest nivell de preus.

El bitcoin ha pujat un 21% des que BlackRock presentés, aquest 15 de juny passat, la seva sol·licitud de permís per llançar un ETF d'aquest tipus. Diuen els experts que aquest fet ajudarà clarament els fonaments i el preu del bitcoin, cosa que ja s'està observant.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0964 dòlars (-0,19%). El petroli perd un 3%. El Brent se situa als 74,62 dòlars i el WTI, als 70,05 dòlars.

L'or cedeix un 0,95% (1.926 dòlars) i la plata baixa un 1,64% (22,44 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,787%.

Noticias relacionadas

contador