ep archivo   numerosas personas se banan y toman el sol en la playa de poniente a 11 de marzo de
Joaquín Reina - Europa Press - Archivo

L'agència de qualificació de riscos Fitch Ratings ha elevat la previsió de creixement per a Espanya el 2023 fins a l'1,9% des de l'1,2% anterior, encara que ha reduït la seva estimació per al 2024 fins a l'1,6% des de l'1,8 %, en línia amb el que han fet recentment altres organismes com el Banc d'Espanya i l'OCDE.

"L'economia es va exercir millor del que s'esperava al primer trimestre del 2023 i l'INE va revisar les dades del PIB del 2022, cosa que es va sumar al romanent del creixement del 2023. El creixement del consum va divergir inusualment de l'augment del PIB al primer trimestre. El consum va caure, però l'activitat general va continuar creixent, impulsada pel comerç net, incloent-hi el turisme", expliquen els seus experts.

"La despesa turística va augmentar un 22% interanual en termes de valor l'abril. Espanya va recuperar el nivell de producció previ a la pandèmia al primer trimestre, encara que el consum es manté un 5% per sota del nivell previ a la pandèmia", afegeixen.

D'altra banda, assenyalen que "l'impacte de les condicions financeres més estrictes pesarà cada cop més sobre les perspectives econòmiques. Els bancs informen que les llars haurien respost a les taxes d'interès més altes augmentant els pagaments anticipats del deute hipotecari".

Fitch espera que el Banc Central Europeu (BCE) pugi els tipus d'interès fins al 4,5%, i que al llarg del 2024 els vagi retallant fins al 3,75%.

"No obstant", esperen que "el poder adquisitiu de les llars es mantingui a través del creixement dels salaris (després dels convenis col·lectius de treball i augments al salari mínim)".

D'altra banda, afirmen que "el govern va sol·licitar formalment 84.000 milions en préstecs NGEU de la Comissió Europea, que se sumen a les subvencions ja sol·licitades i rebudes, que recolzaran la inversió".

Pel que fa a la inflació, comenten que "ha caigut molt més ràpid que en altres grans països de la zona de l'euro, amb una inflació general de només el 2,9% al maig. La inflació subjacent harmonitzada també ronda el 4%, per sota de la mitjana de la zona de l'euro del 5,4%".

"No obstant", destaquen que "a mesura que la base de comparació es torna més desafiant, esperem que la taxa d'inflació augmenti lleugerament per a fins del 2023, abans de resumir una tendència a la baixa el 2024".

Finalment, recorden que "la taxa d'atur estructural d'Espanya és superior a la de la zona de l'euro, amb una aturada de llarga durada 2,2 punts percentuals superior a la mitjana del bloc". En aquest sentit, consideren que “les condicions més laxes del mercat laboral també haurien de reduir la pressió inflacionària”.

Noticias relacionadas

contador