ep archivo   varios paneles del ibex en el palacio de la bolsa
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Tancament baixista per a l'IBEX 35 (-1,18%; 8.488,90 punts) després de començar la sessió amb alces destacades davant la possibilitat d'una reunió entre Joe Biden i Vladimir Putin la setmana que ve. Rússia ha dit, però, que no hi ha plans concrets sobre aquesta trobada, cosa que ha desinflat l'optimisme. Els inversors segueixen molt condicionats per la tensió geopolítica i per l'evolució de la situació d'Ucraïna. Això, en una sessió durant la qual no comptaran amb la referència de Wall Street, tancat pel Dia dels Presidents.

  • 10.854,70
  • -0,16%

L'última hora és que Rússia ha assenyalat que ha matat cinc militars ucraïnesos que estaven en territori rus, mentre que el Govern d'Ucraïna ha negat aquesta informació.

Alhora, Putin estudia reconèixer dos territoris del Donbàs com a part de Rússia. Aquestes notícies han complicat la situació i han estat mal rebudes pels inversors. Tant el CAC 40 francès com el DAX 40 alemany han tancat amb caigudes del 2%.

Dins de l'IBEX han destacat les fortíssimes alces en Almirall (després de publicar resultats i anunciar que Carlos Gallardo substituirà el seu pare a la presidència), seguit per Rovi i Indra.

Grifols també cotitzava en verd després d'un consell positiu de Berenberg, que n'ha millorat la valoració, però s'ha girat a la baixa. Al costat negatiu, el valor més baixista ha estat Naturgy, que ha estès la seva forta correcció de la setmana passada.

La setmana tornarà a estar marcada per la tensió geopolítica així com per l'allau de resultats empresarials. Aquí a Espanya donaran a conèixer les seves xifres multitud de companyies (avui també s'han publicat les de Línia Directa) fins divendres.

Mentrestant, aquest dilluns l'atenció s'ha centrat a la macroeconòmica, amb la publicació dels PMI manufacturers i serveis que han sortit, general, millors del que s'esperava (llevat d'algunes excepcions, com el PMI manufacturer alemany).

En aquest sentit, el Bundesbank ha alertat que Alemanya està abocada a la recessió al primer trimestre, tot i que l'organisme monetari ha confiat que l'economia alemanya torni a accelerar-se a la primavera

Al Japó, tant el PMI manufacturer com els serveis han sortit pitjors del que s'esperava, mentre que a la Xina, el banc central no ha tocat els tipus d'interès, tal com s'esperava.

BIDEN I PUTIN, CARA A CARA?

El president Joe Biden ha acceptat, "en principi", una reunió amb el president rus Vladimir Putin en el que podria representar un darrer esforç de diplomàcia sobre les tensions al voltant d'Ucraïna i una possible via per evitar una imminent invasió dirigida per Moscou, informen aquest dilluns tots els mitjans internacionals.

Jen Psaki, secretària de premsa de la Casa Blanca, ha dit aquest diumenge a la nit que la cimera entre els dos líders mundials es produiria després d'una reunió entre el secretari d'Estat, Antony Blinken, i el seu homòleg rus, el ministre d'Afers Estrangers, Sergei Lavrov. Aquesta reunió està prevista per al final d'aquesta setmana.

Psaki va assenyalar que l'acord està condicionat al fet que Moscou s'abstingui de fer una invasió. El Kremlin, per part seva, ha remarcat que no hi ha res tancat sobre aquesta cimera.

DE CREDIT SUISSE A TELEFÒNICA

D'altra banda, a l'àmbit empresarial, aquest dilluns es parla de Credit Suisse. El banc suís s'ha vist embolicat en una polèmica en desvetllar-se que tenia comptes de dictadors, criminals i polítics corruptes. La investigació que ha donat a conèixer aquests fets, posant al focus 30.000 comptes, s'ha anomenat Suisse Secrets, i hi ha participat un consorci periodístic de 48 mitjans de comunicació, entre ells l'espanyol Infolibre.

Així mateix, Telefónica, que publica els seus comptes aquest dijous, és notícia pel futbol. Hi ha informacions contradictòries sobre aquest assumpte, però El Confidencial assenyala que l'operadora ha acordat amb DAZN quedar-se amb tot el futbol per 1.400 milions més.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia a 1,1333 (+0,11%). El petroli puja a prop de l'1%, amb el Brent als 94,38 dòlars i el WTI als 91,87 dòlars.

L'or cedeix lleument (1.897 dòlars) i la plata, un 0,7% (23,80 dòlars).

El bitcoin cau un 1,4% (37.799 dòlars) i l'ethereum puja un 0,3% (2.637 dòlars).

La rendibilitat del bo espanyol a 10 anys puja fins a l'1,218%.

Noticias relacionadas

contador