ep archivo   interior del palacio de la bolsa donde el ibex 35 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha rebotat amb força aquest divendres i ha marcat un nou màxim anual en preus de tancament (+2%. 9.145,60 punts) després de les caigudes de la passada jornada, que finalment van ser del 0,46%. El selectiu va temptejar el suport dels 8.800 punts, però va aconseguir recuperar des d'aquest nivell i va tancar lluny dels mínims del dia. Durant la setmana, s'ha revalorat un 0,95%.

  • 11.074,60
  • -0,33%

"L'índex va acabar donant forma a una bona figura que ens confirma el final de les caigudes de curt termini i la continuació dels guanys durant els pròxims dies", augura César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

El primer objectiu de pujada es troba als 9.149 punts, màxims anuals dibuixats aquest passat dilluns. I la veritat és que el selectiu ha pujat fins a aquest nivell, cosa que indica la fortalesa actual de les compres.

Dins de l'índex, han destacat les alces en Solaria, Amadeus, Inditex, BBVA, Santander i Telefónica, mentre ACS (que va publicar resultats la passada sessió) ha estat dels pocs valors baixistes.

Wall Street va finalitzar aquest dijous per fi en positiu després dels retrocessos de les tres últimes jornades, i segueix rebotant aquest divendres. Els experts parlen als seus informes diaris d'una setmana que ha estat "bastant turbulenta", amb moviments bruscos motivats pel ressorgir de la por d'un repunt permanent en la inflació que freni la recuperació econòmica. Encara que aquesta por ha estat molt més gran als EUA que a Europa.

Avui el focus es troba en els resultats empresarials. Alibaba ha caigut un 5% després dels seus (va perdre 1.170 milions durant el primer trimestre), mentre que Airbnb ha triplicat els números vermells i ha augmentat les seves reserves un 52%. Coinbase, per la seva banda, multiplica per més de 20 seu benefici durant el primer trimestre, fins als 771 milions de dòlars.

Pel que fa a la resta, aquest divendres CaixaBank ha celebrat junta general d'accionistes, la primera després de l'absorció de Bankia, amb el focus posat en l'ERO massiu presentat pel banc i la pressió dels sindicats perquè es redueixi. L'Estat, a través del FROB, ha votat en contra de la nova política de sous.

DE L'IPC D'ESPANYA A LA CONFIANÇA DE LA UNIVERSITAT DE MICHIGAN

Aquest divendres s'han conegut diferents referències macro rellevants. A Espanya, l'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 1,2% a l'abril en relació a el mes anterior i va situar la seva taxa interanual ael 2,2%, nou dècimes per sobre de la de març (1,3%) i la seva major taxa des d'octubre de 2018. No obstant això, la inflació subjacent, sense aliments ni energia, ha baixat en taxa interanual fins al 0%, la seva major diferència amb la taxa general des de 1986.

Als Estats Units, s'han publicat les vendes al detall d'abril, que s'han situat per sota del previst; i l'índex de sentiment de consumidor de la Universitat de Michigan preliminar de maig, que ha baixat de manera inesperada.

Sobre la inflació als EUA, la presidenta de la Reserva Federal de Cleveland, Loretta Mester, afirma que "estem realment enfocats a les expectatives d'inflació. Veiem una inflació per sobre del 2% aquest any i després tornarà a baixar. Hauríem d'esperar volatilitat, a mes a mes, en les dades".

Per la seva banda, el Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE), el màxim òrgan de l'institut emissor de la zona euro, va atribuir durant la seva última reunió de política monetària, celebrada el passat 22 d'abril, a factors temporals l'augment de la inflació a l'arrencada de 2021, encara que va admetre que els riscos per a les perspectives semblaven inclinats a l'alça.

ALTRES MERCATS

L'euro s'aprecia un 0,5% i es canvia a 1,2142 dòlars. El petroli puja un 2%, amb el Brent als 68,46 dòlars i el West Texas als 65,12 dòlars.

L'or puja un 0,7%, fins als 1.837 dòlars; i la plata avança un 1,6%, fins als 27,50 dòlars.

El bitcoin recupera ara els 50.000 dòlars (+3%. 50.802 dòlars) després d'una setmana complicada marcada pels 'atacs' d'Elon Musk (+0,7%. 49.224 dòlars). L'ethereum avança un 3,6%, fins als 3.808 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,63% mentre la del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,58%.

Noticias relacionadas

contador