ep archivo   valores del ibex 35 en los paneles de la bolsa de madrid a 17 de junio de 2021 en
Óscar Cañas - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha baixat un 0,76%, fins als 8.902,20 punts, després de marcar un mínim intradia als 8.809 punts a l'obertura. El selectiu ha tancat en vermell, però ha baixat molts menys que altres grans índexs. Així, el CAC 40 francès ha baixat més d'un 2%, pressionat per la caiguda dels valors associats al sector del luxe, mentre el DAX 30 alemany ha perdut més de l'1%, per la caiguda de companyies industrials i dels fabricants d'automòbils.

  • 11.153,00
  • 0,65%

El factor per explicar aquestes caigudes està en el contingut de les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed), que va provocar retallades a Wall Street de l'1% i ha fet que a Àsia s'hagin imposat igualment els descensos aquesta matinada.

Les actes de la reunió de la Fed dels dies 27 i 28 de juliol indiquen que la majoria dels funcionaris assistents van considerar "apropiat" començar a reduir el ritme de les compres d'actius aquest any.

"En conjunt, la lectura inicial de les actes pinta un panorama mixt: mentre que la majoria dels responsables de la política monetària de la Fed esperen començar a reduir la política monetària aquest any, encara n'hi ha diversos que preferirien esperar el proper any", apunta Matt Weller, cap global de recerca de Forex.com i City Index.

L'atenció se centrarà ara en el simposi de Jackson Hole de la propera setmana, que els mercats esperen que ofereixi més pistes sobre els terminis de reducció/desacceleració del ritme de les compres mensuals d'actius.

Aquest dijous, per la seva banda, els inversors presten atenció a les dades d'atur dels Estats Units, que ha marcat mínim des que comencés la pandèmia, arribant a les 348.000 peticions. Així mateix, s'ha conegut l'Índex de la Fed de Filadèlfia, que ha sorprès a la baixa, arribant al 19,4 des del 21,9 anterior i també per sota del 23 previst.

GOLDMAN ANTICIPA MENYS CREIXEMENT I MÉS INFLACIÓ

Dins de l'IBEX, ArcelorMittal i Acerinox han estat els més baixistes davant la previsió d'un menor creixement econòmic, cosa que ha reduït el preu de les matèries primeres. Al mercat no li ha agradat que Goldman Sachs hagi anticipat menys creixement i més inflació als Estats Units, a causa que "l'impacte de la variant delta ha estat més gran del que s'esperava", segons han explicat els analistes del banc nord-americà.

Així, aquesta previsió de menor creixement, que ha quedat patent amb les vendes al detall de la Xina i els EUA de juliol publicades aquesta setmana, ha provocat una gran caiguda del petroli, que ha afectat Repsol. A més, BBVA i Santander també han patit vendes importants.

Al costat positiu, ha destacat el bon comportament de valors més defensius, com Iberdrola, Endesa i Red Elèctrica. A més, els valors associats al turisme, com Aena i Amadeus, també han tancat en positiu.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,1694 dòlars (-0,14%). El petroli cau amb força un 3%, fins als 66,25 dòlars el Brent i als 63,30 dòlars el West Texas.

L'or puja lleugerament (1.790 dòlars) mentre la plata cedeix (23,33 dòlars).

El bitcoin i l'ethereum es deixen entre un 0,5% i un 1%, fins als 44.739 dòlars i als 3.003 dòlars, respectivament.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins a l'1,248%, mentre que el rendiment del bo espanyol a 10 anys cedeix fins al 0,218%.

Noticias relacionadas

contador