hidroelectricacb

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha obert expedients per investigar la gestió que realitzen de l'aigua Naturgy i Iberdrola a les seves centrals hidroelèctriques a les conques dels rius Duero, Tajo i Miño-Sil, segons ha informat el secretari d'Estat de Medi Ambient Hugo Morán i recull La Informació.

  • 12,32€
  • -0,36%
  • 25,02€
  • 0,72%

Aquestes indagacions es coneixen després que el representant del departament s'hagi reunit amb els alcaldes dels principals municipis propers a les preses ja que, suposadament, estan procedint a un buit massiu d'aigua per obtenir energia barata.

Iberdrola ja estava sent investigada, segons va anunciar la ministra Teresa Ribera, després de les denúncies rebudes sobre els pantans de Ricobayo (Zamora) i Valdecañas (Càceres) pel mateix motiu.

Des d'aquest moment, Morán va obrir contactes amb els alcaldes dels pobles que es podrien veure afectats per situacions semblants. Precisament, ha explicat que seran els responsables de les confederacions hidrogràfiques que duran a terme les investigacions per determinar si hi ha hagut "mala praxi" en el buidatge dels pantans.

Aquesta notícia arriba en un moment en què el preu de la llum està a màxims. De fet, aquest divendres es pagarà, de mitjana, 117 euros/MWh. Pel sistema marginalista, és el preu de la forma de producció més cara el qual determina el cost de la resta, de manera que la producció de la hidroelèctrica es veu beneficiada d'aquestes pujades, en ser una de les més barates d'aconseguir.

Des del Ministeri no acusen directament les companyies d'aprofitar-se d'aquesta situació, però si recorden que és recomanable revisar la gestió de l'aigua per evitar que passin dels mínims recomanables.

Sobre les concessions, algunes daten dels anys 30 per la qual cosa Morán ha fet una crida a revisar "si s'ha superat el que el sentit comú recomana a l'hora de fer front a la gestió d'un recurs públic tan sensible com és l'aigua".

Noticias relacionadas

contador