ep valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 28 de enero de 2022 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

Les caigudes s'han imposat aquest dijous a les borses europees, que s'han deixat un 1,5% de mitjana després de la reunió del Consell de Govern del Banc Central Europeu. En el cas de l'IBEX, la reculada ha estat tímida (-0,27%, 8.689,4 punts) gràcies a les alces de CaixaBank, Sabadell, Santander i Bankinter, que són les que més han pujat aquesta jornada i que compensen els importants retallades de BBVA. El banc dirigit per Carlos Torres ha cedit amb força després de publicar els comptes del 2021 i del quart trimestre. L'entitat va guanyar 4.653 milions l'any passat. Els analistes destaquen que són unes xifres bones que han superat "àmpliament expectatives" al quart trimestre.

  • 11.100,80
  • -0,48%

Els inversors tampoc perden de vista Siemens Gamesa, que cedeix moderadament després d'anunciar pèrdues de més de 400 milions al primer trimestre fiscal i el cessament del seu conseller delegat. Narturalment, tampoc no s'obliden de Meta, que s'enfonsa un 25% després de comunicar resultats ahir a la nit a l'altra banda de l'Atlàntic.

L'agenda inclou, amb cites més rellevants, la reunió de tipus del Banc Central Europeu (BCE), mentre que el Banc d'Anglaterra també mantindrà una trobada per decidir la política monetària. El segon ha complert els pronòstics i ha pujat tipus per segon cop consecutiu, fins al 0,5%. Així mateix, l'MPC ha votat per unanimitat començar a reduir la suma de la flexibilització quantitativa.

"La inflació està per sobre del nostre objectiu del 2%. Esperem que augmenti al voltant del 7% a la primavera, però que després retrocedeixi i s'acosti al nostre objectiu del 2% d'aquí a dos anys", ha assenyalat el banc central del Regne Unit.

Pel que fa al BCE, ha decidit mantenir, a la seva primera reunió del 2022, la seva política monetària sense canvis i s'ha limitat a "confirmar" les decisions adoptades al mes de desembre pel Consell de Govern de l'entitat presidida per Christine Lagarde. "Al primer trimestre del 2022, està fent compres netes d'actius en el marc del PEPP a un ritme inferior al del trimestre anterior", ha assenyalat en un comunicat, i "posarà fi a les compres netes d'actius en el marc del PEPP a finals de març de 2022". Això sí, no ha confirmat que no hi hagi pujada de tipus aquest any.

A tot això se sumen els PMI serveis del gener que s'han publicat a Europa, i que mostren una desacceleració generalitzada.

Tot això alhora que a Wall Street es registren fortes reculades, amb caigudes del 2% al Nasdaq, que se'n ressent amb l'enfonsament de Meta (antiga Facebook).

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,1426 dòlars (+1,09%). El petroli avança un 0,5% de mitjana, amb el Brent als 89,89 dòlars i el WTI als 88,77 dòlars.

L'or perd un 0,14%, fins als 1.807 dòlars, i la plata cedeix un 0,96%, fins als 22,49 dòlars.

El bitcoin perd un 1,77% (36.881 dòlars) i l'ethereum, un 2,84% (2.636 dòlars).

La rendibilitat el bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,832%.

Noticias relacionadas

contador