ep el presidente ejecutivo de telefonica jose maria alvarez-pallete durante al junta general de
TELEFÓNICA - Archivo

L'IBEX 35 ha tancat dimecres amb suaus alces, però sense ser capaç de conquistar els 8.400 punts (+0,18%; 8.361 punts). Telefónica ha estat la gran protagonista del dia després de vendre la seva divisió de torres per 7.700 milions d'euros, amb una plusvàlua de 3.500 milions d'euros. L'operadora ha tancat amb una pujada del 9,67% després del tancament d'una gran operació de venda d'actius.

  • 11.014,00
  • -0,13%

Sens dubte, aquesta operació és la notícia empresarial de la jornada i ha tingut un impacte important en la cotització de la companyia de telecomunicacions. Encara que en el conjunt de l'IBEX i a les borses europees, la manca de tendència és protagonista, després d'una primera setmana alcista per als mercats.

Sobre la pandèmia de coronavirus, el virus segueix sense control a Espanya i Europa malgrat l'inici de les vacunacions, cosa que ha obligat el nostre país i els altres com Alemanya i Holanda a augmentar les seves restriccions.

A Wall Street, després del tancament lleugerament alcista de la sessió anterior, els índex nord-americans cotitzen plans, mentre els inversors es mantenen pendents de tres factors: la recent pujada en la rendibilitat dels bons, l'anunci de més estímuls per part del futur president, Joe Biden, previst per a aquest dijous; i el caos polític a Washington, amb l'impeachment a Donald Trump per encoratjar l'assalt al Capitoli i per evitar que es presenti el 2024.

Per la seva banda, les borses asiàtiques han tancat amb signe mixt, mentre augmenten els contagis a la Xina per primera vegada des que va començar la pandèmia.

A l'agenda econòmica, s'ha publicat la producció industrial de novembre a la zona euro, que ha pujat un 2,5% i ha superat àmpliament la pujada esperada del 0,2%.

I l'IPC de desembre als EUA, una dada clau per al comportament dels bons i per a la política monetària de la Reserva Federal (Fed), ha repuntat un 0,4%, per tancar l'any a l'1,4%. La inflació subjacent, que exclou els aliments i l'energia, ha pujat un 0,1%, fins a l'1,6% anual.

Els dos indicadors s'han situat en línia amb el que s'esperava, encara que els inversors anticipen que els preus pujaran el 2021, tant pel major creixement econòmic com per l'efecte base enfront de 2020. En aquest sentit, la Fed ja va assenyalar fa uns mesos que permetrà temporalment una inflació per sobre del 2% per estimular el creixement després de la pandèmia.

Per anàlisi tècnica, el selectiu espanyol va superar en tancament setmanal la resistència clau de curt termini de 8.322 sencers i el buit baixista setmanal de mitjans de març, a 8.375 punts, de manera que ofereix molt bones sensacions.

Tot i que "ara ens trobem amb una altra potencial zona de resistència als 8.460-8.500 punts (ajust del 61,8% de tota la caiguda que es va produir durant els mesos de febrer i de març de 2020)", assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"I per sobre la següent zona de control es troba en el buit baixista setmanal dels 9.890 punts. En resum, l'IBEX ha activat un important senyal de fortalesa de curt termini, però tot segueix formant part d'un rebot (fase de reacció) dins d'una clara tendència baixista de fons", conclou.

En altres mercats, el petroli Brent puja un 0,1%, fins als 56,63 dòlars, mentre l'euro es desprecia un 0,23% i es canvia a 1,2178 dòlars. A més, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys cotitza al 0,1%.

Noticias relacionadas

contador