ep archivo   interior del palacio de la bolsa ibex 35 de la bolsa de madrid
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

Jornada molt 'carregada' amb què ha afrontat l'IBEX aquest dijous. El selectiu espanyol ha renovat els seus màxims anuals, en pujar un 0,27% (8.823,20 punts). L'índex té els 9.000 punts en el focus i avui ha avançat enmig d'una nova allau de resultats, dades macro molt rellevants i estrenes borsàries estel·lars. Línia Directa ha començat a cotitzar amb una pujada tremenda del 23%. Bankinter ha caigut un 1,5% un cop ajustada l'escissió de l'asseguradora (recordem que cada accionista del banc ha rebut una acció de Línia Directa per cada acció que té de l'entitat).

  • 11.145,10
  • -1,16%

Repsol (ha guanyat 648 milions fins al març) i Aena (ha perdut 241 milions) han publicat els seus comptes aquí, mentre que Amazon i Twitter, entre molts altres, ho faran a l'altre costat de l'Atlàntic.

Mentrestant, les borses cotitzen les xifres d'Apple (puja un 3%) i de Facebook (es dispara un 7%), que es van conèixer al tancament a Wall Street. La primera va aconseguir uns ingressos que freguen els 90.000 milions de dòlars i la segona va superar previsions i va guanyar 9.500 milions de dòlars al trimestre.

També a l'àmbit empresarial, han destacat a Espanya les fortes pujades de PharmaMar (+8%) després de rebre finalment l'autorització per part de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) per passar a la fase III del seu assaig per al ús d'Aplidin (plitidepsina) contra la Covid.

Pel que fa a les referències macro de la jornada, l'atur a Espanya va baixar en 65.800 persones fins al març i l'IPC es va disparar fins al 2,2% a l'abril. I als Estats Units, el PIB del primer trimestre ha mostrat un creixement del 6,4% (per sobre del 6,1% anticipat) i l''ındex d'inflació PCE, molt seguit per la Reserva Federal (Fed), ha repuntat fins al 2,3% (enfront de l'2,4% esperat).

Amb tot, els índexs europeus han tancat mixtes (el DAX ha estat el més fluix) mentre Wall Street marca nous rècords. El president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, va mantenir inalterable el timó de la política monetària del banc central més poderós del món.

"Al comunicat de la Fed d'ahir a la nit, el banc central nord-americà va reconèixer la recent millora de les dades econòmiques dels Estats Units, però també va reiterar que seguien estant molt lluny del tipus de dades basades en els resultats necessaris per modificar la seva actual postura política, cosa que descarta qualsevol perspectiva de reducció a curt termini", afegeix Hewson.

QUE PAGUIN ELS MÉS RICS

El president dels Estats Units, Joe Biden, es va dirigir aquest dimecres a Congrés el país per pronunciar el seu primer discurs en una sessió conjunta, amb motiu de la celebració dels primers cent dies des que va accedir al càrrec. Biden va ressaltar que la seva Administració està oferint "resultats reals" tot i que va heretar una "nació en crisi".

El president nord-americà va dedicar bona part del seu discurs al seu pla que els més rics paguin més impostos. "Wall Street no va construir aquest país. La classe mitjana va construir aquest país. I els sindicats van construir la classe mitjana", va dir. A continuació, va detallar que per finançar el seu pla econòmic, no augmentarà "la càrrega fiscal de la classe mitjana", sinó que eliminarà "les llacunes jurídiques que permeten que els nord-americans que guanyen més d'un milió de dòlars l'any paguin un tipus més baix pels seus guanys de capital que el que paguen els nord-americans que treballen".

A més, "l'Agència Tributària prendrà mesures contra els milionaris i multimilionaris que fan trampes en els seus impostos". "És el moment de fer créixer l'economia de baix a dalt i del centre cap a fora", va anticipar, "és hora que les empreses nord-americanes i l'1% més ric dels nord-americans comencin a pagar la seva part justa".

ALTRES MERCATS

L'euro es deprecia un 0,06% i es canvia ara als 1,2118 dòlars. El petroli puja ara un 1,5%, fins als 68,28 dòlars el Brent i als 64,80 dòlars el West Texas.

L'or cau lleugerament (1.767 dòlars), a l'igual que la plata (25,98 dòlars).

El bitcoin cau al voltant d'un 2%, fins als 53.780 dòlars, i l'ethereum avança un 2% (2.792 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,66%; i la del bo espanyol a 10 anys ha baixat un 1%, fins al 0,47%.

Noticias relacionadas

contador