ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 9 de febrero de 2023 en madrid espana el 20230216192004
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 (+0,62%; 9.312 punts) i la resta de borses europees han tancat dijous amb pujades i miren ja cap a la que és, sens dubte, la gran referència d'aquesta setmana, durant la qual els mercats funcionen a mig gas, i es nota en l'operativa, per les festivitats de Setmana Santa. L'informe d'ocupació dels EUA, que es coneixerà aquest divendres malgrat que les borses estaran tancades a banda i banda de l'Atlàntic, genera molta expectació, i és que podria ser clau per a l'esdevenir de la política monetària de la Reserva Federal (Fed).

  • 11.339,50
  • 0,10%

Tot i que el selectiu espanyol va tancar aquest dimecres a l'alça, els dubtes dels inversors s'han deixat notar durant els últims dies en la cotització d'altres mercats del Vell Continent. A Europa part de les borses van acabar amb modestes caigudes ahir, i Wall Street va tancar mixt.

I és que les dades que es van conèixer als Estats Units no van agradar gaire als inversors. D'una banda, l'ISM serveis del març va reflectir una caiguda més gran del que s'esperava fins a 51,2, fet que va provocar la preocupació dels inversors. Però, a més, les nòmines privades van augmentar en 145.000 al març, per sota del que augurava el consens, segons les dades que va revelar l'informe ADP, que es considera l'avantsala de l'informe d'ocupació.

Per això la gran cita macro de la setmana cobreix cada vegada més rellevància. "L'informe de nòmines no agrícoles de demà és el proper catalitzador, encara que a jutjar per les dades setmanals recents de sol·licituds de desocupació, el mercat laboral dels EUA encara sembla força sòlid", comenta Michael Hewson, analista en cap de mercat a CMC Markets UK, que recorda que no serà fins a la setmana que ve quan els mercats tinguin "la primera oportunitat de reaccionar a l'informe de nòmines de demà".

En qualsevol cas, destaca Hewson, “els propers dies seran claus per veure si podem veure una altra pujada de tipus de 25 punts bàsics per part de la Fed al maig”. I és que "un informe d'ocupació tou, juntament amb una impressió de l'IPC feble la setmana que ve, podria cridar l'atenció sobre la perspectiva d'un altre augment de 25 punts bàsics a la propera reunió".

S'espera que les dades de nòmines no agrícoles dels Estats Units d'aquest divendres mostri que l'economia va afegir 236.000 llocs de treball al març, per sota dels 311.000 de febrer, i que la taxa d'atur es mantingui sense canvis al 3,6%.

Per la seva banda, Ipek Ozkardeskaya, analista sènior a Swissquote Bank, comenta que la renda variable ha mostrat dubtes en els últims dies precisament perquè les dades que s'estan coneixent als Estats Units mostren "una debilitat més gran" i estan augmentant les probabilitats de recessió.

"Les dades toves van estimular l'expectativa que la Reserva Federal (Fed) podria acabar aviat amb les pujades de tipus d'interès", comenta aquesta experta, que destaca que "la probabilitat d'un augment de 25 punts bàsics per a la reunió del FOMC del maig ara és del voltant de 50-50”.

Aquest dijous no hi ha dades rellevants als Estats Units, i per això totes les mirades es dirigeixen a l'informe d'ocupació esmentat. Sobre això, Ozkardeskaya comenta que "la combinació d'una xifra de nòmines prou feble i un creixement dels salaris prou feble hauria de consolidar encara més la idea que la Fed hauria de deixar de pujar més els tipus".

Però "si les dades són millors del que s'esperava, que no és l'escenari base, el preu d'un augment de 25 punts bàsics hauria de millorar lleugerament, però els inversors no trauran conclusions abans de la publicació de la inflació de la setmana que ve", conclou .

Cal destacar també que el Fons Monetari Internacional (FMI) preveu que el creixement del PIB global se situï a l'entorn del 3% durant els propers cinc anys, fet que suposa les pitjors perspectives a mitjà termini des del 1990. La dada també està per sota de la mitjana de creixement del PIB global dels darrers 20 anys, que s'ha situat al 3,8%.

Dins del selectiu espanyol han destacat les pujades en bancs com CaixaBank, Unicaja o Sabadell, i en valors com Colonial, Merlin o Grifols. Al costat contrari, a penes es troben un grapat de títols en vermell: Inditex, ACS, Fluidra, Acerinox i Acciona.

En altres mercats, el petroli registra lleugeres retallades, tot i que encara es manté per sobre dels 80 dòlars. L'or també cotitza en vermell, amb l'unça situada als 2.025 dòlars. Al mercat de criptomonedes, el bitcoin cau fins als 28.160 dòlars, mentre que el bo del Tresor nord-americà a 10 anys repunta lleument fins al 3,29%.

Noticias relacionadas

contador