11.154,60
  • 170,90
  • 1,56%

L'IBEX 35 ha pujat un 0,96%, fins a 8.140 punts, després de la nova extensió per negociar el Brexit. Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, i Boris Johnson, primer ministre britànic, han optat per seguir parlant després de mantenir una conversa telefònica aquest diumenge, amb la qual cosa es donen una altra oportunitat per tancar un pacte. Valors exposats al mercat britànic com IAG, Sabadell i Santander han protagonitzat importants pujades en el selectiu espanyol.

En un comunicat conjunt, han assenyalat que estan disposats a recórrer "una milla extra" per intentar tancar un acord.

"Hem acordat ordenar els negociadors que segueixin parlant per explorar si, fins i tot en aquesta fase tardana, és possible arribar a un acord", han explicat.

Divendres, les borses van caure amb força després que els dos líders advertissin que el més probable era que no hi hagués acord finalment. Els tres punts que impedeixen tancar les negociacions són les normes sobre competència, els mecanismes d'arbitratge en cas de disputa i l'accés de la flota pesquera europea a aigües britàniques.

ALTRES FACTORS CLAU PER A LA SETMANA

A més del Brexit, els inversors estan pendents d'altres factors importants. Sobre la pandèmia del coronavirus, Alemanya ha aprovat un confinament més estricte fins al 10 de gener, que inclou el tancament de comerços i escoles.

Als Estats Units, el Col·legi Electoral es prepara per certificar aquest dilluns Joe Biden com a president, després que el Tribunal Suprem rebutgés les demandes de Donald Trump, qui encara no ha reconegut la seva derrota. A més, republicans i demòcrates segueixen negociant sense èxit un nou programa d'estímuls econòmics.

A més, l'FDA (Food and Drug Administration) ha aprovat l'ús d'emergència de la vacuna de Pfizer i BioNTech contra el coronavirus, de manera que el país podrà començar a vacunar durant els pròxims dies.

D'altra banda, el consell de supervisió del Banc Central Europeu (BCE), compost per funcionaris designats pel BCE i els principals reguladors bancaris nacionals, decidirà si s'aixeca la prohibició a la banca per repartir dividends i com es farà durant una reunió aquesta setmana. JP Morgan anticipa "restriccions més estrictes" i un lent retorn dels dividends per als bancs espanyols i europeus.

MÉS CITES IMPORTANTS

A nivell monetari, aquesta setmana arriben les últimes reunions de l'any de la Reserva Federal (Fed) i el Banc d'Anglaterra (BoE). Per a la Fed, els experts de Bank of America no esperen ajustos en els paràmetres de compra d'actius. "El focus de la reunió serà el to que empri el banc central nord-americà, ja que esperem que deixi els tipus i les compres d'actius sense canvis. Creiem que ni les condicions econòmiques ni financeres són prou greus com per justificar una flexibilització addicional de la política en aquest moment", indiquen des de la companyia.

I a l'escena econòmica, dimecres hi haurà PMI manufacturers i serveis a Europa i dijous es coneixerà l'IPC de la zona euro. Divendres, el colofó ​​la posarà la 'quàdruple hora bruixa', el venciment trimestral d'opcions i futurs sobre accions i índexs.

En altres mercats, el petroli Brent avança un 0,7%, fins als 50,35 dòlars, mentre l'euro s'aprecia un 0,25% i es canvia a 1,2141 dòlars. A més, l'unça d'or cau un 0,3%, fins als 1.837 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es manté en mínims històrics al 0,01%.

I a nivell tècnic, l'IBEX podria estar començant una presa de beneficis que pot estendre fins al nivell dels 7.835 punts. Si perd aquest nivell de preus, podríem acabar veient una extensió de les caigudes fins al nivell dels 7.400-7.200 punts, on es troba la mitjana de 200 sessions.

Noticias relacionadas

contador