ep archivo   un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 25 de octubre de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 acomiada de la setmana amb caigudes del 0,69%, encara que amb signe positiu aquest divendres (+0,9%, 10.094 punts), una setmana marcada per la caiguda de Grifols. La farmacèutica s'ha tornat a desplomar dins del selectiu espanyol (-10,4%), mentre que Endesa, Inditex, Redeia i Indra han estat dels que més han pujat. Fora del nostre país, destaca l'enfonsament de Burberry després d'advertir sobre els resultats. La resta de places europees també han pujat amb moderació.

  • 11.210,10
  • -0,58%

Wall Street va acabar ahir la sessió mixt i molt pla després que la inflació del desembre repuntés més del que s'esperava. La taxa general va pujar al 3,4% des del 3,1% i enfront de l'estimació del 3,2%. La subjacent es va moderar fins al 3,9% des del 4,0%, per sobre del 3,8% anticipat.

Avui s'ha publicat la inflació de la Xina, que continua sent deflació. Així, l'IPC del desembre ha caigut per tercer mes consecutiu. Ha baixat un 0,3% interanual, tot i que ha reculat menys que el novembre (-0,5%). La subjacent, que exclou preus d'aliments i d'energia, ha crescut un 0,6%, la mateixa taxa que el novembre. En comparació intermensual, l'IPC repunta un 0,1%.

La Xina també ha publicat l'índex de preus a la producció, que ha caigut un 2,7% el desembre, el quinzè mes consecutiu de baixades, tot i que s'ha moderat el descens (va caure un 3,0% el novembre).

A Àsia s'ha viscut una sessió borsària amb signe mixt. El Nikkei ha seguit imparable i ha avançat per sobre dels 35.000 punts. Recordeu que aquest dissabte se celebren les eleccions de Taiwan, el resultat de les quals serà molt rellevant per determinar el futur de les relacions amb la Xina.

SEGUEIX LA CRISI AL MAR ROIG

El preu del petroli puja ara un 1,6% i el barril Brent se situa als 78,68 dòlars, tot i que ha arribat a superar els 80 dòlars, ja que els Estats Units i els seus aliats han llançat atacs aeris contra els rebels hutís al Iemen.

Aquesta acció representa un augment en les represàlies pels atacs dels rebels als vaixells al mar Roig, que han posat en perill el flux de combustible i les mercaderies a través d'aquesta via fluvial vital. Mentrestant, en un discurs televisat, el líder hutí Abdul Malik Al-Houthi ha promès una "gran" resposta als Estats Units i els seus aliats si continuen amb l'acció militar contra el grup.

LA SETMANA DE MALSON DE GRIFOLS

Aquest divendres, els inversors continuen castigant Grifols, que ahir es va tornar a desplomar (-16,17%) després de celebrar una conferència amb inversors que no va convèncer el mercat.

Grifols s'ha convertit en objecte d'especulació després de la bomba llançada per Gotham City Research aquesta setmana en forma d'un informe incendiari sobre la companyia, a qui ha acusat de manipulació de comptes i sobre la qual ha dit que "val zero".

Aquesta setmana de malson de Grifols, la companyia ha perdut al voltant d'un 35% del valor. La CNMV ha donat 10 dies a l'empresa per contestar els seus dubtes relacionats amb allò revelat a l'informe de Gotham. "Respondrem com més aviat millor", han assegurat.

Com sabeu, Gotham ha desfet la posició baixista que tenia en Grifols després de guanyar milions després de llançar el seu informe, que ha provocat aquesta crisi tremenda a la companyia.

RESULTATS DELS EUA, DADES, DAVOS...

Aquest divendres, els inversors tenen una cita amb dades macro rellevants i també amb esdeveniments empresarials importants.

Avui s'ha anunciat l'IPC final de desembre a Espanya, que va baixar fins al 3,1%. A més, el Regne Unit ha comunicat el PIB del novembre, que puja un 0,3%, per sobre del que estava previst.

Així mateix, després de conèixer ahir la inflació als EUA, avui s'ha publicat a l'altra banda de l'Atlàntic l'índex de preus de producció (IPP) del desembre (-0,1%)

Amb això, al pla empresarial, aquest divendres ha començat la temporada de resultats als EUA amb els comptes dels bancs: Citigroup, JP Morgan, Bank of America, BlackRock i Bank of NY Mellon.

Finalment, cal destacar que dilluns arrenca el Fòrum de Davos sota el tema 'Reconstruint la Confiança'. La trobada s'estendrà fins al 19 de gener.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0962 dòlars (-0,07%). L'or puja un 2% (2.059 dòlars) i la plata avança un 3,68% (23,53 dòlars).

El bitcoin, que ahir va viure una sessió molt volàtil després d'aprovar la SEC els ETF de bitcoin, cotitza ara als 43.000 dòlars. L'ethereum se situa als 2.650 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 3,945%.

Noticias relacionadas

contador