etats unis la fed va continuer a durcir sa politique face a l inflation annonce jerome powell

L'IBEX 35 ha tancat la sessió de dijous pràcticament pla, mentre que la resta de borses europees han acomiadat la jornada en positiu (IBEX: -0,05%, 8.430; DAX: +0,45%; CAC: +0,45%; FTSE 100: +0,30%) després de les caigudes d'ahir a tots els índexs del Vell Continent. Els inversors digereixen el contingut de les actes de la darrera reunió de la Reserva Federal (Fed). Wall Street va tancar aquest dimecres en negatiu després de conèixer que el banc central nord-americà té intenció de mantenir les pujades de tipus d'interès fins que la inflació baixi.

  • 11.092,00
  • 0,99%

Tot i això, les actes també van posar de manifest que alguns participants van considerar que, "a mesura que l'orientació de la política monetària s'enduria encara més, probablement seria apropiat en algun moment desaccelerar el ritme dels augments de les taxes de política monetària alhora que s'avaluaven els efectes dels ajustaments acumulatius de les polítiques sobre l'activitat econòmica i la inflació”.

Segons Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, la clau d'aquestes actes és que mostren que hi ha poca inclinació per part de qualsevol dels membres del FOMC a considerar la possibilitat de retallar els tipus, cosa que coincideix amb els comentaris més recents dels funcionaris de la Fed que suggereixen que es podria veure almenys un altre 1,5% de pujades de tipus, cosa que portaria el tipus dels fons de la Fed al 3,75-4% a finals d'any.

Aquest dijous, l'atenció dels inversors se centrarà en la publicació de l'IPC final de juliol a la zona de l'euro, que puja al rècord del 8,9%. Als Estats Units s'han conegut les peticions setmanals de desocupació que han baixat lleument fins a les 250.000 des de les 252.000 de la setmana anterior, millorant les previsions que n'anticipaven 265.000. L'índex manufacturer de la Fed de Filadèlfia, per part seva, s'ha situat en terreny positiu a l'agost, en pujar fins a 6,2 punts des dels -12,3 anteriors. Així mateix, tal com estava previst, el Norges Bank ha pujat tipus en 50 punts bàsics, fet que situa el tipus d'interès oficial a l'1,75% des de l'1,25%.

La macro segueix al focus després que ahir s'anunciés una pujada del 0,6% al PIB del segon trimestre de la zona de l'euro i que el Regne Unit comuniqués un increment de la inflació del juliol fins al 10,1%, per sobre del 9,8% previst i del 9,4% del juny.

Dins l'IBEX Repsol (+2,65%), Colonial (+1,17%) i Ferrovial (+1,09%) han estat els valors més alcistes; al costat contrari de la balança, Solaria (-2,94%), Grifols (-1,77%) i Inditex (-1,18%) han estat els pitjors títols del selectiu espanyol.

PETROLI UNA ALTRA VEGADA EN 100 DÒLARS?

El petroli es manté tranquil aquest dijous (barril Brent: +2,67%, 96,15 dòlars; barril WTI: +2,52%, 90,33 dòlars) després de començar la setmana amb caigudes importants per diferents motius, entre ells la possibilitat que es reprengui l'acord nuclear entre l'Iran i EUA.

Mentre alguns creuen que, si això passa, el cru caurà fins als 80 dòlars, altres consideren que és més probable una tornada als 100 dòlars el barril atès que els factors que empenyen els preus a l'alça persisteixen.

"La guerra a Ucraïna segueix dreta, els subministraments de petroli i gas russos s'assequen, els preus del gas natural a Europa s'estan disparant fins al punt que els països s'estan decantant per fonts d'energia alternatives... I quan dic alternatives, no em refereixo necessàriament a l'energia solar i eòlica. Molts governs, entre ells el de Suïssa, reactiven els mètodes de producció d'energia amb petroli i carbó. Els preus del carbó també són pels núvols", explica Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote Bank.

L'AIE va advertir la setmana passada que el canvi de gas a petroli també està pressionant la demanda de petroli a l'alça, mentre que l'oferta continua sent força ajustada, i es creu que molts països de l'OPEP produeixen al màxim la seva capacitat.

"Per tant, hi ha més arguments per a un repunt dels preus del petroli que per al contrari", indica Ozkardeskaya.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0117 dòlars (-0,61%). L'or retrocedeix lleugerament (1.775 dòlars), igual que la plata (19,59 dòlars).

El bitcoin suma un 0,68% (23.453 dòlars) i l'ethereum, un altre 1,77% (1.872 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 2,857%.

Noticias relacionadas

contador