ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid en madrid espana
Marta Fernández Jara - Europa Press

L'IBEX 35 i la resta de borses europees tanquen a la baixa aquest divendres (IBEX: -0,36%, 9.371 punts) després de les pujades d'ahir a aquest costat de l'Atlàntic, que van ser de l'1,31% per a l'índex espanyol, i després que Wall Street s'acabés amb caigudes per les darreres paraules del president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell. Les retallades s'han estès a Àsia aquesta matinada, on la notícia és, sens dubte, l'hackeig al banc ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) pel mateix grup que, només l'últim any, ha atacat Boeing, ION Trading i Royal Mail al Regne Unit.

  • 11.327,70
  • 0,25%

Dins de l'IBEX destaquen ara les alces en Repsol, Indra i Rovi i les caigudes en Colonial –que ahir, després del tancament, va anunciar comptes, amb unes pèrdues fins al setembre de 299 milions–, ArcelorMittal, Fluidra i Grifols.

"NO DUBTAREM A ENDURIR ENCARA MÉS"

El president de la Fed va dir ahir que "si resulta apropiat endurir encara més, no dubtarem a fer-ho". Així ho va assenyalar durant la seva intervenció al panell 'Desafiaments de política monetària en una economia global', organitzat pel Fons Monetari Internacional (FMI).

Wall Street, que cotitzava pla fins a les paraules, es va decantar finalment pels descensos pel risc de noves pujades de tipus, i el Dow va tancar amb retallades del 0,65%, mentre que l'S&P es va deixar un 0,8% i el Nasdaq, un 0,94%.

Powell ha afegit que la Fed seguirà "actuant amb cautela", cosa que li permetrà "abordar tant el risc de ser enganyats per uns bons mesos de dades com el risc d'un ajustament excessiu". D'aquesta manera, ha emfatitzat que les decisions sobre política monetària es prendran "reunió a reunió".

BLOOMBERG, FT, WSJ... PORTEN LA SITUACIÓ POLÍTICA D'ESPANYA EN PORTADA

Al tancament d'aquesta setmana també cal parlar de la situació política del nostre país. Tot i que, fins ara, no està tenint repercussions a la borsa, és un fet que la tensió ha aconseguit coses inusitades i que, actualment, no es parla d'una altra cosa a Espanya després del pacte aconseguit entre PSOE i Junts per Catalunya per investir Pedro Sánchez, amb tot allò que aquest implica a nivell polític, econòmic i social.

Un dels aspectes del pacte, tal com els hem estat informant a Bolsamanía, és que les dues formacions han acordat, com a part d'aquest pacte, la seva intenció de "promoure el retorn a Catalunya" de les empreses que van abandonar el territori després del referèndum celebrat l'1 d'octubre del 2017.

Avui Bloomberg porta la situació d'Espanya en portada, en un article que assenyala, en el primer paràgraf, que "el president del Govern, Pedro Sánchez, ha passat la major part de la seva carrera política a la corda fluixa i es juga el futur d'Espanya en la seva capacitat per fer un altre escandalós exercici d'equilibrisme". El text també es refereix al tret que va rebre ahir Aleix Vidal-Quadras, fundador de Vox, al centre de Madrid i a les contínues manifestacions de protesta al carrer contra el pacte amb Junts.

The Wall Street Journal, per part seva, recorda la por que es tenia l'estiu que Vox entrés al Govern i diu que, al final, "l'alternativa és pitjor". Financial Times adverteix que el pacte PSOE-Junts "obrirà un nou capítol rancorós i potencialment explosiu en la política espanyola".

PUJADES DEL 0,8%%

L'IBEX acumula durant la setmana pujades del 0,84%. Ahir va superar la resistència dels 9.339 punts i té la següent als 9.434 punts.

D'altra banda, cal assenyalar que aquest divendres es publiquen més resultats empresarials i, a l'àmbit macro, s'ha conegut el PIB del Regne Unit del tercer trimestre i més tard s'anuncia la Confiança de la Universitat de Michigan.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1.066 dòlars. El petroli puja més del 2%. El Brent se situa als 81,65 dòlars i el WTI, als 77,37 dòlars.

L'or cau un 1,4% (1.941 dòlars) i la plata perd un 2,44% (22,34 dòlars).

El bitcoin cotitza als 37.300 i l'ethereum supera els 2.000 (2.095 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau fins al 4,61%.

Noticias relacionadas

contador