ep el banco de espana entre la calle de alcala y la plaza de cibeles a 24 de julio de 2021 en madrid
Jesús Hellín - Europa Press

L'IBEX 35 ha tancat aquest dimarts amb guanys, encara que lluny dels seus màxims intradia (+0,33%; 8.397 punts) després de tancar la primera sessió del 2023 amb forts avenços i després d'acostar-se a resistències tècniques de curt termini.. Els inversors tornen a comptar amb la referència de gairebé tots els mercats que van tancar aquest dilluns, com Wall Street, el Regne Unit i la Xina (el Japó està tancat).

  • 11.286,20
  • 0,42%

La renda variable nord-americana anticipava guanys, però els índexs novaiorquesos s'han girat a la baixa, llastats pel negatiu comportament de Tesla, que ha publicat una xifra de lliuraments per sota del que estava previst. Les borses asiàtiques han tancat mixtes, amb guanys a la Xina i Hong Kong i pèrdues a Austràlia.

DADES ECONÒMIQUES

A l'agenda econòmica, el PMI manufacturer Caixin de la Xina del desembre ha baixat fins a 49 des de 49,4, i segueix en territori de contracció, tot i que la dada ha estat lleugerament superior a 48,8 prevista. A més, els inversors han descomptat que la reobertura del gegant asiàtic es produirà a partir del segon trimestre, un cop hagi passat l'actual onada de Covid.

També s'ha publicat el PMI manufacturer dels EUA, que ha donat una "sòlida disminució de la salut" del sector al desembre. L'indicador es va situar a l'últim mes de l'any als 46,2 punts, una caiguda des dels 47,7 registrats al novembre, segons les dades publicades per S&P Global Market, cosa que indica una contracció clara de l'activitat.

A Espanya, l'atur va caure en 43.727 persones i va tancar el millor desembre des del 2007. Durant el 2022, la desocupació va caure en 268.252 persones (-8,6%), fins a un total de 2.837.635 desocupats, la xifra més baixa en un tancament de any des del 2007.

Aquestes bones dades han animat les empreses relacionades amb el turisme i els viatges, com Meliá Hotels (+0,76%) i IAG (+2,77%). Altres valors alcista han estat Fluidra i Colonial, tot i que ha destacat principalment l'avenç dels bancs, que han prolongat la bona ratxa, gràcies en part a l'exercici de Caixabank, Unicaja i Bankinter. El conjunt de borses europees també ha registrat un comportament positiu.

També s'ha publicat l'IPC d'Alemanya del desembre, que s'ha moderat en taxa interanual fins al 8,6% des del 10%, i s'ha situat per sota del 9% previst gràcies a la baixada de l'energia. Als Estats Units, coneixerem el PMI manufacturer del desembre.

Durant els propers dies, es publicaran altres referències destacades, com ara les actes de la darrera reunió de la Reserva Federal (dimecres), l'IPC del desembre a la zona euro (divendres) o l'Informe d'Ocupació de desembre als EUA (també divendres).

LES PREVISIONS DE MORGAN STANLEY

Morgan Stanley preveu que moltes de les tendències “dominants” l'any passat s'”inverteixin per complet”: “Els perdedors més grans del 2022 podrien ser els guanyadors més grans del 2023”, assenyalen des del banc americà.

Entre els principals pronòstics, hi ha el bon rendiment de la renda fixa corporativa d'alta qualitat. Sobre l'S&P 500, esperen que sigui molt volàtil durant tot l'any, amb un dòlar a la baixa, un bon exercici dels mercats emergents o el millor rendiment del petroli davant l'or.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

Per anàlisi tècnica, l'IBEX 35 va aconseguir “superar la resistència del curt termini que presentava als 8.338 punts. Es confirma el suport a la mitjana de 200 sessions i sembla molt probable que puguem acabar veient una extensió de les pujades fins al nivell dels 8.469 punts", explica César Nuez, analista de Bolsamanía.

"La superació d'aquests preus ens faria pensar en un atac a la resistència clau dels 8.540 punts. Atents a la superació d'aquests nivells, ja que podríem acabar veient un canvi de tendència i una extensió dels guanys fins al nivell dels 9.000 punts".

En altres mercats, el petroli West Texas ha caigut un 3,35% (77,58 dòlars); i el Brent, de referència a Europa, ha cedit un 3,42% (82,87 dòlars). A més, l'euro s'ha depreciat amb força un 1,11% (1,0544 dòlars) i l'or ha rebotat un 0,56% (1.836 dòlars). Per part seva, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys s'ha relaxat al 3,805% i el bitcoin ha caigut un 0,52% (16.632 dòlars).

Noticias relacionadas

contador