ep varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 3 de enero de 2024 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha caigut de forma destacada aquest divendres, igual que la majoria de grans borses europees, tot i que després s'ha recuperat (-0,18%, 10.164 punts), en el comiat d'una setmana d'anades i vingudes que ha estat atípica, perquè només ha comptat amb quatre sessions i perquè algunes borses, com la japonesa, han estat tancades per més temps. La inflació preliminar de la zona de l'euro del desembre ha pujat menys del previst (2,9% enfront del 3,0% anticipat i des del 2,4%), mentre que l'informe d'ocupació als EUA ha estat més alt del que s'esperava (es van crear 216.000 llocs de treball enfront dels 170.000 estimats).

  • 11.327,70
  • 0,25%

El selectiu espanyol tanca amb saldo positiu la setmana (+0,6%), després d'avançar un 0,79% dimarts, caure un 1,26% dimecres i pujar un 1,28% dijous.

Dins de l'IBEX, Fluidra, Colonial, Grifols i Merlin n'han estat els pitjors, mentre que Sabadell, CaixaBank, Mapfre, Acciona Energía i Santander se n'han situat al capdavant.

RELLEVANTS REFERÈNCIES MACRO

Els inversors estan avui pendents de la publicació de l'IPC preliminar de la zona de l'euro del mes de desembre i de l'informe d'ocupació, també del desembre, als Estats Units.

En el primer cas, com us comentem més amunt, la taxa general ha pujat al 2,9% des del 2,4%, per sota del 3,0% previst. Pel que fa a la subjacent, cau al 3,4% des del 3,6%, mentre que l'estimació era del 3,5%.

Els experts de Pantheon Macroeconomics assenyalen que la dada és positiva "a causa dels efectes de base a l'energia" i que la tendència a la baixa de la inflació subjacent "es manté intacta".

"Creiem que la inflació general continuarà baixant durant els propers mesos. A més, l'impuls de la inflació subjacent està caient en picat. El descens de la inflació dels serveis continuarà sent obstinadament lent, però la inflació subjacent dels béns es desplomarà a principis del 2024", expliquen.

Per a l'informe d'ocupació dels EUA, la referència ha mostrat que la primera economia del món va crear 216.000 llocs de treball al darrer mes. El consens esperava un descens del nombre de nòmines no agrícoles fins a 170.000 des de les 173.000 de novembre (revisat a la baixa des de 199.000). La taxa d'atur s'ha mantingut al 3,7%. Aquesta dada és especialment rellevant per als plans de la Reserva Federal.

Tot i això, ha estat una setmana molt condicionada per l'evolució de Wall Street, que ha caigut cada dia, especialment el Nasdaq, penalitzat pels descensos de grans tecnològiques com Apple i Tesla. Barclays va retallar Apple a principis de setmana adduint debilitat en la demanda dels seus productes. Ahir dijous la companyia va patir una nova rebaixa de mans de Piper Sandler.

MÉS TENSIÓ GEOPOLÍTICA

La setmana també ha estat marcat per la tensió geopolítica. A principis, Israel va matar el número dos de Hamàs mitjançant un atac amb dron. A més, a mitjans de setmana va tenir lloc un atemptat a l'Iran del qual el president acusava Israel. Al final, l'Estat Islàmic ha reivindicat aquest doble atemptat suïcida.

A això se suma avui que Corea del Sud ha ordenat als civils a l'illa fronterera de Yeonpyeong que es traslladin a refugis després que Corea del Nord disparés 200 projectils d'artilleria al mar a prop de l'illa, segons informen els mitjans de comunicació locals.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0965 dòlars (+0,2%). El petroli puja un 2%. El barril Brent se situa als 78,92 dòlars i el barril West Texas, als 73,97 dòlars.

L'or cotitza a l'alça (+0,39%, 2.058 dòlars) i la plata suma un 1,2% (23,48 dòlars).

El bitcoin se situa als 43.400 dòlars després d'una primera setmana de l'any moguda. L'ethereum cotitza als 2.220 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 3,99%, tot i que ha arribat a superar el 4%.

Noticias relacionadas

contador