ep varios paneles del ibex en el palacio de la bolsa a 5 de junio de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha tancat amb lleugers guanys aquest dilluns (IBEX: +0,08%, 4.439,80 punts) amb el focus sobre la Xina. Dins del selectiu espanyol, Iberdrola, Acciona Energía i Ferrovial se han situat entre els que han registrat millor comportament, mentre que Fluidra, Repsol i ArcelorMittal han estat els que pitjor ho han fet al costat de les retallades.

  • 11.327,70
  • 0,25%

Més enllà de la reunió entre el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, i el president xinès, Xi Jinping, que va tenir lloc aquest dilluns, avui el gegant asiàtic continua sent notícia per la decisió del Banc Popular Xinès (PBoC) de retallar d'altres dos tipus d'interès per a préstecs per primera vegada en 10 mesos, per apuntalar el creixement de la segona economia mundial.

El banc central ha retallat en 10 punts bàsics el tipus preferent dels préstecs a un any, del 3,65% al 3,55%, i en 10 punts bàsics el tipus preferent dels préstecs a cinc anys, del 4,3% al 4,2%, per primer cop des de l'agost.

La setmana passada, El PBoC va rebaixar el tipus de recompra (tipus repo) a 7 dies en 10 punts bàsics, fins a l'1,9% i, dos dies després, va reduir el tipus d'interès dels seus préstecs a un any -o facilitat de préstec a mitjà termini- en 10 punts bàsics, fins al 2,65%.

Els experts consideren que s'ha obert la veda dels estímuls econòmics i que arribaran més mesures per impulsar l'economia xinesa i alhora creuen que, de moment, les últimes decisions s'estan quedant curtes.

"S'espera més de les autoritats xineses, sobretot pel que fa a estímuls de tipus fiscal"

"El cert és que s'espera més de les autoritats xineses, sobretot pel que fa a estímuls de tipus fiscal, però de moment aquests s'estan fent de pregar”, comenta Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities: "Entenem que qualsevol moviment en aquest sentit podria ser el catalitzador que necessiten les borses europees perquè els seus índexs superin les fortes resistències a què s'enfronten a aquests nivells, resistències que s'han vist incapaços de superar en diverses ocasions des del comentáment de l'exercici", afegeix.

La Xina també és notícia perquè el gegant Alibaba ha anunciat avui per sorpresa que Eddie Wu succeirà Daniel Zhang com a conseller delegat de la companyia. La successió es produeix després que la major empresa xinesa de comerç electrònic digués el març que es dividirà en sis grups empresarials.

Amb tot, les borses europees es mantenen tranquil·les, lleugerament pressionades a la baixa. Avui torna l'activitat a Wall Street després del festiu d0ahir. Pel que fa a l'agenda de la sessió, Alemanya ha publicat l'índex de preus de producció del mes de maig (+1% enfront del +1,7% previst i el +4,1% anterior) i als Estats Units s'han publicat les dades d'inicis de construcció d'habitatges al maig, que han repuntat fins als 1,63 milions i han marcat màxims de més d'un any.

Pel que fa als bancs centrals, Yannis Stournaras, membre del Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE), va dir que les pujades dels tipus d'interès podrien acabar aquest any i ha advertit que no han de provocar una recessió econòmica. "És important ser prudents als nostres propers passos, que han de ser graduals i mesurats", va dir Stournaras en un acte de The Economist celebrat aquest dilluns.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0905 dòlars (-0,15%). El petroli cotitza amb caigudes. El Brent recula un 1,4% (74,98 dòlars) i el WTI, un 2,4% (70,06 dòlars).

L'or retalla un 1,24% (1.946 dòlars) i la plata cau un 3,8% (23,20 dòlars).

El bitcoin puja i ronda els 27.000 dòlars (26.784 dòlars) i l'ethereum també avança i cotitza als 1.730 dòlars.

La rendibilitat el bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,715%.

Noticias relacionadas

contador