ep archivo   paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 (+0,37%; 10.178 punts) renova aquest dilluns els seus màxims des del 2018 registrats divendres. Això en una jornada marcada per l'or i el bitcoin, que s'han disparat. El metall preciós ha arribat a superar els 2.100 dòlars, tot i que ha reduït l'avenç de manera substancial, mentre que la criptomoneda cotitza per sobre dels 41.000 dòlars.

  • 11.327,70
  • 0,25%

Això mentre els operadors es preparen per a les dades macro que estan previstes per a aquesta setmana, remarca Stephen Innes, soci director d'SPI Asset Management.

DADES RELLEVANTS

Aquest dilluns, els inversors han conegut l'atur d'Espanya corresponent el novembre. L'atur va caure en 24.573 persones el novembre, fins a la xifra més baixa aquest mes des del 2007.

A nivell empresarial, la principal notícia ha estat que Telefónica ha proposat als sindicats un ERO de 5.124 treballadors per a la seva plantilla espanyola, fet que suposa el 31% de la seva plantilla.

També s'ha publicat l'índex de confiança de l'inversor Sentix del desembre a la zona de l'euro, que s'ha recuperat fins a -16,8 des de -18,6 (tot i que el mercat esperava una recuperació més gran fins a -14,4).

I és que en una setmana que serà atípica al nostre país, pel Pont de la Constitució, als Estats Units es coneixeran dades del mercat laboral claus per determinar l'esdevenir de la política monetària de la Reserva Federal (Fed), destacant-ne l'informe ADP dimecres i l'informe d'ocupació divendres. A més, aquest dimarts es publicaran dades del PMI serveis a banda i banda de l'Atlàntic, i també el PIB de la zona euro, però en aquest cas la dada està prevista per dijous.

"Caldria un informe d'ocupació excepcionalment sòlid i un augment inesperat en les xifres de l'IPC el 12 de desembre per considerar la possibilitat d'un augment dels tipus durant l'última reunió del FOMC del 2023. El Comitè ha decidit fermament no fer més augments llevat que dades convincents impulsin aquesta acció", destaca Innes.

Per a l'informe d'ocupació de divendres, el mercat projecta 180.000 nous llocs de treball, xifra que suposaria una possible reacceleració respecte a la dada d'octubre, però en continuar mantenint-se per sota de les 200.000, això "substantaria la narrativa predominant d'una moderació gradual, reforçant diversos escenaris d'aterratge suau", afegeix aquest expert, que recorda que, en el cas de la Fed, el consens espera que la primera retallada dels tipus es produeixi entre les reunions del març i el maig del 2024.

"A mesura que ens endinsem l'últim mes del 2023, és difícil veure què acabarà amb aquest renovat entusiasme per la idea que els bancs centrals estan a punt de fer un gir pel que fa a la política de tipus", destaca per la seva part Michael Hewson, analista en cap de mercat de CMC Markets UK.

ALTRES MERCATS

Com és habitual, els tipus centren bona part de l'atenció dels inversors, però aquest dilluns les operacions han estat molt marcades per un or i un bitcoin que estan disparats. Tot i que el metall preciós s'ha girat a la baixa (-2,2%; 2.043 dòlars), després d'haver marcat un nou rècord als 2.152 dòlars al començament del dia, la criptomoneda avança un 4,6%, fins als 41.443 dòlars.

El bo a 10 anys del Tresor nord-americà puja fins al 4,289%, mentre que el petroli perd posicions i es deixa al voltant d'un 0,2%, fins als 78,79 dòlars en el cas del Brent i 73,84 per al West Texas. L'EUR/USD també retrocedeix i marca 1,0817.

Noticias relacionadas

contador