ep bolsa madrid

L'IBEX 35 (+0,34%; 9.939 punts) tanca amb guanys moderats i les borses europees cotitzen mixtes, en una jornada que torna a comptar amb la referència de Wall Street. Tot i que la borsa nord-americana només obre mitja sessió, després de tancar dijous per Acció de Gràcies, i mostra un signe positiu. Durant la setmana, el selectiu espanyol s'ha revalorat un 1,82% i ja mira als 10.000 punts.

  • 11.327,70
  • 0,25%

El selectiu espanyol cotitza a màxims anuals i amplia el bon comportament del mes de novembre, període en què ja s'ha revaloritzat un 10%. Grifols, Rovi i Repsol han estat els valors més alcistes, i Indra i Acciona, els més baixistes.

La moderació de la inflació, tant a Europa com als Estats Units, ha provocat una relaxació important en els rendiments dels bons i una aposta dels inversors pels actius de risc, com ara la renda variable.

A Àsia, les borses han cedit posicions, liderades pel Hang Seng de Hong Kong, tot i que el Nikkei ha pujat després d'estar tancat dijous.

Al front geopolític, Israel i Hamàs han començat la seva treva de quatre dies per a l'intercanvi d'ostatges israelians i presoners palestins, tot i que la tensió a la zona continua sent molt elevada.

BLACK FRIDAY

A més, els experts de Renta 4 recorden que "és Black Friday, fet que suposa l'inici de la temporada de compres nadalenques (seguit del Cyber Monday dilluns que ve), un bon termòmetre per determinar el to del consum nord-americà, artífex de bona part del creixement del PIB".

Aquests analistes afegeixen que "les estimacions de mercat apunten a un creixement del 3%, cosa que suposaria el menor creixement en 5 anys, i amb prou feines un 1% en termes reals, el més feble des de la Crisi Global Financera".

REFERÈNCIES DE LA JORNADA

La referència més destacada de la jornada a Europa ha estat l'índex Ifo de confiança empresarial a Alemanya, que ha continuat amb la seva lleugera recuperació el novembre. Segons les dades de l'Institut Ifo, es va situar en 87,3, enfront dels 86,9 del mes anterior i el 87,5 que esperava el consens. "L'economia alemanya s'està estabilitzant a nivell baix", ha assenyalat l'organisme.

Als EUA, es publicaran el PMI serveis i manufacturer preliminars del novembre.

D'altra banda, Kristalina Georgieva ha assenyalat en una entrevista amb diversos mitjans europeus que "Espanya, França i Itàlia han de cordar-se el cinturó ja i fer ajustaments" per reduir el dèficit públic.

A nivell empresarial, Nvidia ha dit als seus clients a la Xina que retardarà el llançament d'un nou xip d'intel·ligència artificial dissenyat per complir les normes d'exportació dels EUA fins al primer trimestre, segons informa Reuters.

ANÀLISI TÈCNICA

Per anàlisi tècnica, "l'IBEX 35 no dona ni el més mínim senyal de debilitat, per la qual cosa no descartem acabar veient una extensió dels guanys fins al nivell dels 10.000 punts", explica César Nuez, analista de Bolsamanía.

"El primer nivell de suport es troba als 9.800 punts, mínims de la sessió de dimarts. Els nivells de sobrecompra són molt alts, cosa que ens fa pensar en la proximitat d'una parada al camí. Un tancament per sota dels 9.800 punts seria el senyal per a l'inici d'una correcció fins als 9.600 punts", afegeix aquest expert.

ALTRES MERCATS

El petroli Brent puja de manera moderada un 0,77%, fins als 82 dòlars, en espera que l'OPEP+ decideixi sobre la seva producció, després d'endarrerir la reunió d'aquesta setmana per desacords entre els membres a l'hora de distribuir les quotes. L'organització es reunirà de manera virtual el proper 30 de novembre.

Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,24% (1,093 dòlars), i l'unça d'or avança un 0,36% (1.999 dòlars). A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 4,484% i el bitcoin escala fins als 38.000 dòlars.

Noticias relacionadas

contador