un ouvrier sur la chaine de montage de volkswagen a wolfsburg en allemagne 20230928095508

La confiança empresarial d'Alemanya continua amb la lleugera recuperació el novembre. Segons les dades de l'índex elaborat per l'Institut Ifo, es va situar en 87,3, enfront dels 86,9 del mes anterior i el 87,5 que esperava el consens. Suposa el tercer augment consecutiu.

Per part seva, el component d'avaluació actual va millorar fins als 89,4 punts des de 89,2 el mes passat i el component d'expectatives es va situar en 85,2 punts enfront dels 84,8 del mes anterior.

"Les empreses van valorar la seva situació empresarial actual com una mica millor. Les expectatives per als propers mesos també eren menys pessimistes. L'economia alemanya s'està estabilitzant, encara que a un nivell baix", comenten a Ifo.

Per sectors, al manufacturer, l'índex de clima empresarial va augmentar notablement. Les empreses estaven més satisfetes amb el negoci actual i el seu escepticisme respecte als propers mesos també es va reduir notablement, especialment en moltes indústries d'ús intensiu d'energia. Tot i això, les empreses van continuar informant d'una falta de noves comandes.

Al sector serveis, el clima empresarial va empitjorar una mica. Els proveïdors de serveis van avaluar la seva situació actual com una mica menys bona i també van ajustar lleugerament a la baixa les seves expectatives. Tot i això, les empreses turístiques segueixen molt satisfetes, mentre que la confiança en l'hostaleria va millorar.

Al comerç, l'índex va pujar notablement. Tant els indicadors de la situació actual com els de les expectatives van créixer i això és particularment evident al comerç majorista. Per contra, els minoristes tenen expectatives força baixes per al seu negoci nadalenc.

A la construcció, l'índex de clima empresarial va pujar. Les empreses van avaluar el seu negoci actual com una mica millor i el mateix passa amb les seves expectatives. Tot i això, la confiança en la construcció continua sent en general extraordinàriament negativa.

LA MILLORA ÉS MASSA INSIGNIFICANT COM PER CELEBRAR-LA

Des de Pantheon Macroeconomics comenten que la confiança empresarial va millorar una mica més a mitjans del quart trimestre principalment per un nou augment en l'índex d'expectatives, el repunt del qual "és una bona notícia, però encara és massa tebi per canviar les perspectives a curt termini de una altra caiguda del Producte Interior Brut (PIB) al quart trimestre, o almenys una mica proper a cap creixement".

"En termes més generals, la recuperació del sentiment dels inversors suggereix que el repunt dels PMI i de l'IFO hauria de continuar al primer trimestre, però no estem convençuts i el progrés, en qualsevol cas, continua sent dolorosament lent", expressen.

Per als analistes d'ING, la dada de l'Ifo "és millor que una altra caiguda, però la darrera millora a l'índex és massa insignificant per celebrar-la realment". "Per posar aquest augment en perspectiva: l'índex Ifo encara està per sota del nivell del juliol", remarquen.

A parer seu, les dades "confirmen que no serà fàcil per a l'economia alemanya recuperar un nou impuls de creixement. Fins i tot si el pitjor del debilitament del sentiment sembla haver quedat enrere, la dura realitat econòmica no sembla agradable", ja que "no sembla haver-hi un fort motor de creixement a la vista".

"Per això esperem que continuï l'estat actual d'estancament i recessió superficial. De fet, el risc que el 2024 sigui un altre any de recessió ha augmentat clarament. Seria la primera vegada des de principis de la dècada del 2000 que Alemanya travessa una recessió de dos anys, encara que resulti ser superficial", assenyalen.

Noticias relacionadas

contador