ep archivo   interior del palacio de la bolsa con paneles con valores del ibex 35 que subia un 067
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

A l'IBEX 35 ha aconseguit tancar per sobre dels 10.000 punts aquest dimarts (+0,62%, 10.003 punts) després de les caigudes de la sessió passada de l'1,20%, que van ser molt superiors als descensos de les altres places europees. Això va deure's a les retallades de Santander, que es va deixar un 5% i va perdre més de 3.100 milions de capitalització per la informació de Financial Times que apunta que l'Iran va usar comptes del banc al Regne Unit per evadir sancions. Santander ha pujat un 1,71%.

  • 11.338,20
  • 1,73%

Per sobre de Santander, el millor valor de l'IBEX ha estat Unicaja (+6,8%), després d'anunciar resultats i recompra d'accions de fins a 100 milions. També ha comunicat un dividend de 132 milions d'euros. Unicaja ha animat els seus companys de sector (CaixaBank, BBVA...).

Acerinox (+4,93%) ha estès les pujades d'ahir després de comunicar la compra de la nord-americana Haynes. També ho ha fet bé Grifols (+1,64%), que ha recollit amb alces l'anunci fet al tancament de dilluns el nomenament d'un nou CEO, Nacho Abia. L'anterior, Thomas Glanzmann, que va ser qüestionat per la companyia d'inversió Gotham, segueix com a president executiu. La companyia també ha comunicat la desvinculació de la família fundadora de la gestió.

Al costat negatiu de l'IBEX, els pitjors n'han estat Solaria i Acciona Energía després de sengles retallades de Goldman Sachs. Al primer ho ha baixat a neutral des de comprar i al segon, a vendre des de neutral. Iberdrola també ha caigut amb ganes.

UBS, BP, MEMBRES DE LA FED...

Avui els bancs segueixen, per tant, al focus de la mà de més resultats. A Europa, UBS ha comunicat que va perdre 279 milions de dòlars al quart trimestre a causa de la integració de Credit Suisse, una mica menys del previst pel consens. L'entitat suïssa ha anunciat una recompra d'accions de fins a 1.000 milions de dòlars el 2024.

A Europa, destaquen també els comptes de la petroliera BP, que ha pujat un 5% després de publicar-los.

Aquest dimarts, l'atenció està posada igualment a les declaracions de membres destacats de la Reserva Federal (Fed). A partir de les sis de la tarda, hora espanyola, parla la presidenta de la Fed de Cleveland, Loretta Meter. Neel Kashkari, president de la Fed de Mineàpolis, va parlar ahir i va dir que els responsables de polítiques monetàries s'haurien de prendre el seu temps quant a retallar els tipus, argumentant que la taxa neutral pot ser en realitat més alta del que ha estat al passat.

"Si bé Kashkari no té vot aquest any, és possible que no estigui només a pensar això, i per això serà interessant veure si altres responsables de la Fed tenen una opinió similar en els propers dies. La presidenta de la Fed de Cleveland, Loretta Mester, parlarà avui i ha estat 'falcó' en el passat, així que serà interessant veure si ella repeteix els comentaris de Kashkari sobre la possibilitat que la taxa neutral pugui ser més alta del que ha estat en el passat. que s'entén per taxa neutral, és la taxa en què l'interès és al nivell òptim que ni estimula l'economia ni la desaccelera, mentre manté la desocupació baixa i la inflació estable", explica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

D'altra banda, cal destacar que Wall Street va tancar ahir amb moderades caigudes. Després del tancament, la tecnològica Palantir Technologies va presentar sòlids resultats del quart trimestre i positives previsions i es dispara un 15% al mercat 'after hours'.

Pel que fa a la sessió asiàtica, s'han registrat fortes pujades als índexs xinesos mentre les autoritats de la segona economia més gran del món segueixen prenent mesures per aturar la caiguda de la renda variable. A Àsia, l'RBA australià ha mantingut els tipus sense canvis al 4,35%, tal com s'esperava. A més, Toyota ha pujat a prop d'un 5% després dels resultats.

ALTRES MERCATS

L'euro puja fins als 1,0751 dòlars (+0,08%). El dòlar nord-americà es manté a prop d'un pic de tres mesos impulsat pels rendiments elevats dels bons del Tresor per les expectatives creixents que la Reserva Federal no retallarà agressivament els tipus d'interès aquest any.

El petroli avança un 0,9%. El Brent se situa als 78,7 dòlars i el West Texas, als 73,48 dòlars.

El bitcoin cotitza als 43.200 dòlars i l'ethereum, als 2.340 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,104%.

Noticias relacionadas

contador